Локалната самоуправа започна со реконструкција на улица „Орце Николов“ во Демир Капија во должина од 500 метри и широчина од 4 метри.Во реконструкцијата на улицата е опфатено тампонирање, поставување на бетонски ивичњаци и асфалтирање на коловозот.

Градежните работи ги изведува Жикол од Струмица.Јавното комунално претпријатие „Бошава„ претходно изврши поврзување на водоводната мрежа со новиот водовод се со цел за поквалитетно снабдување на населението со вода за пиење.Покрај ова на дел од улицата во должина од 200 метри поставена е и атмосферска канализација.

 

Советот на општина Демир Капија разгледа и усвои дванаесет точки од дневниот ред.Притоа беше донесена одлука за измена и дополнување на Буџетот на општина Демир Капија за 2016 година а беа разгледани и донесени решенија за разрешување и именување на претседател на Комисија за статут и прописи и решение за разрешување и именување на член на Комисија за   за усвојување на годишна програма за работа на ЈОУДГ „Борис Трајковски“ Демир Капија за учебната 2015/2016 година.На седницата на Советот беше донесен заклучок за усвојување на извештај на работата на ЈОУДГ „Борис Трајковски“ Демир Капија за учебната 2015/2016 година.

Седницата заврши со разгледување на барања од физички и правни лица и советнички прашања.

 

Во Демир Капија во тек се градежните работи за реконструкција на улица Илинденска со крак улица Питу Гули. Со реконструкцијата ќе се изврши отстранување на оштетениот асфалт, проширување на дел од улицата, ќе се изгради атмосферска канализација, тампонирање, вградување на рабници и асфалтирање со ширина од 5,5 метри и должина од 820 метри.

Градежните работи ги изведува фирмата „Жикол“ од Струмица.Паралелно со реконструкцијата ЈКП„ Бошава “од Демир Капија врши приклучоци на новата водоводна мрежа се со цел за поквалитетно снабдување на населението со вода за пиење.Покрај ова на дел од улицата во должина од 180 метри се поставува нова фекална канализација.

 

На 27 и 28 август се одржа традиционалниот Демиркаписки панаѓур посветен на верскиот празник Голема Света Богородица“.Годинава панаѓурот беше посетен од голем број гости кои допатуваа од повеќе градови од нашава земја. На финалната вечер на турнирот во мал фудбал беа прогласени победниците и беа доделени наградите.На 28 август во раните утрински часови Црквата „Света Богородица“ беше посетена од голем број верници и за нив беше отслужена света божествена литургија.

Во центарот на градот на тротоарите беа поставени тезгите на кои се продаваа разни производи потребни за секое домакинство.Гостите слободното време го искористија и за посета на Музејот, Винарските визби, Демиркаписката Клисура и знаменитите места во Демир Капија.

Повеќе артикли...

МеталАпостолов
MM-Biro
Gjorche Petrov

Временска прогноза

Kavadarci Macedonia Mostly Cloud (day), 30 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:16 am   |   Sunset: 6:35 pm
34%     11.3 km/h     33.220 bar
Forecast
ВтоLow: 12 °CHigh: 30 °C
СреLow: 12 °CHigh: 30 °C
ЧетLow: 12 °CHigh: 31 °C
ПетLow: 15 °CHigh: 31 °C
СабLow: 12 °CHigh: 31 °C
НедLow: 15 °CHigh: 27 °C
ПонLow: 12 °CHigh: 31 °C
ВтоLow: 11 °CHigh: 20 °C
СреLow: 10 °CHigh: 20 °C
ЧетLow: 9 °CHigh: 18 °C