Црква-кај лековитатаа вода во Демир Капија

Демир Капија
Типографија

Во месноста Горна Ергела каде што се наоѓа лековитата водичка на чешмата Света Петка се изгради нова црква

 Средства обезбедени од Локалната самоуправа и поединечни донации од градоначалникот на општина Демир Капија  Трајче Димитриев и други граѓани како и со работни акции на други лица и пензионерите.Покрај изградбата на црквата проширен и уреден е просторот околу истата.

За таа цел  денеска 8 август се одржа богослужба посветена на светителката  Света Петка. Меѓу верниците се зборува дека многумина болни ширум нашава земја посетувајки го ова свето место и пиејки ја водата што тече од изградената чешма нашле лек и оздравиле.

МеталАпостолов
MM-Biro
Gjorche Petrov

Временска прогноза

Kavadarci Macedonia Partly Cloudy (day), 19 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:50 am   |   Sunset: 5:43 pm
46%     30.6 km/h     33.220 bar
Forecast
СабLow: 11 °CHigh: 20 °C
НедLow: 8 °CHigh: 20 °C
ПонLow: 8 °CHigh: 16 °C
ВтоLow: 9 °CHigh: 16 °C
СреLow: 6 °CHigh: 18 °C
ЧетLow: 5 °CHigh: 12 °C
ПетLow: 3 °CHigh: 16 °C
СабLow: 3 °CHigh: 19 °C
НедLow: 6 °CHigh: 18 °C
ПонLow: 6 °CHigh: 17 °C