Во пресрет на утрешното официјално отворање на „Скопско лето", вечер од 20,30 часот во НЛБ Галерија како преднастан на овој фестивал ќе биде отворена изложбата „Потрага по смислата на ликовноста во сооучувањето со убавината на природата" од Владимир Темков.

Пет години Драги Манев од Паликува одгледува земјоделски културу на база на органско производство.Во неговите домати,пиперки и други градинарски култури нема хемски заштитни  препарати (пестициди).За жал кај нас органското малку се цени и нема пласман.Треба да се биде упорен за да се успее.Драги пет години добива сертификат од стручни асоцијации со кој докажува дека неговите домати ,пиперки и други производи се навистина органски.Деновиве јадевме  од нив и навистина имаа вкус и мирис на некогашните македонски домати...

Во првиот уписен рок, во средните училишта во Кавадарци се одвива денес и утре ( 18 и 19 јуни).Интерес кај завршените деветооделенци има.Се бираат занимања кои обезбедуваат работа по завршувањето на школувањето или такви кои овозможуваат брз упис на факултетите по четири години.

Во СОЗШУ„Ѓорче Петров“ првиот ден на уписот помина во одличен интерес кај основците ,особено за новата медицинска струка, но интерес има и кај  другите струки.

 На неа низ прашања и дискусии беше објаснето на кој начин наредните 10 години, колку ке трае проектот ,ке се имплементира овој начин на вклучување на штитеници во повеќе социјални установи во системот на државата или во средина каква најмногу им одговара.

На два дена од 19 јуни- Денот кога пред 105 години беше кренато Тиквешко востание, Здружението Тиквешко Востание одржа панихида за паднатите жртви на востанието и положија цвеќе на споменикот во Кавадарци.

Повеќе артикли...

МеталАпостолов
MM-Biro

Временска прогноза

Kavadarci Macedonia Cloudy, 18 °C
Current Conditions
Sunrise: 4:59 am   |   Sunset: 8:10 pm
45%     6.4 km/h     33.153 bar
Forecast
НедLow: 12 °CHigh: 23 °C
ПонLow: 14 °CHigh: 22 °C
ВтоLow: 15 °CHigh: 20 °C
СреLow: 14 °CHigh: 19 °C
ЧетLow: 14 °CHigh: 23 °C
ПетLow: 12 °CHigh: 26 °C
СабLow: 14 °CHigh: 25 °C
НедLow: 16 °CHigh: 27 °C
ПонLow: 16 °CHigh: 27 °C
ВтоLow: 18 °CHigh: 32 °C