Пазарот во Кавадарци во текот на историјата три пати ја менувал својата местоположба. Најпрво во периодот од крајот на 19 век па до завршување на Втората светска војна бил пред Чарши џамијата или пред денес хотел Балкан. Втората локација била од источната страна на зградата на Собранието и третата е денешната локација. Фотографијата е од 1961 година кога и започнува пазарот да работи тука а ја снимил Бранко Ивановски.

П.Камчевски

Превентивна акција на Кавадаречката полиција за заштита на шумите од пожари, како резултат на одржаната Советодавна група на граѓани на ден 12.03.2019 година на која присуствуваа сите одговорни субјекти за превенција и спречување на пожарите на отворен простор, а присуствуваше и градоначалникот на Општина Кавадарци. Со ваквите превентивни акции на граѓаните преку едукативни флаери уште еднаш им се укажува да внимаваат кога се во природа и кога палат оган да ги превземат сите неопходни мерки за обезбедување на просторот за да не дојде до проширување на огнот и до зафаќање на големи површини.

54419056_603339326806463_33538824088846336_n.jpg

54405571_266657647555366_3989985224543961088_n.jpg

Општина Кавадарци преку ангажираната фирма реализира проект за дополнување на јавното улично осветлување.

 „На фотографијата е само една од содржините на Тиквешкиот гроздобер во 1977 година, кога пред неколкуилјадната публика и пред бината на хотел “Балкан“ настапија културно-уметнички друштва од тогашна Југославија.“ Фотографијата ја направи Бранко Ивановски.

Петре Камчевски.

-Започна со изградба на конструкција за цистерна за индустриска вода кај Спомен Костурницата. Оваа вода ќе се користи за наводнување на Градскиот парк и за потребите на ГРК Тиквеш.

-Освен тоа се врши и поврзување на колекторот кој беше оштетен од временските услови ,во должина од 100 метри.

-Во завршна фаза е и бунарот за индистриска вода кој можат да го користат и граѓаните за полнење со вода на механизацијата која ја користат за земјоделството.

Реализацијата на сообраќајниот проект за подобрување на вертикалната патна сигнализација продолжува според утврдената динамика. 

Општината продолжува со проектот за реконструкција на градскиот плоштад

Во Кавадарци вчера се одржа свеченост по повод 17-ти март ден на Црвениот крст и ден на крводарителите.

Општина Кавадарци и ЈП „Комуналец“ завршуваат со реконструкцијата на постоечка атмосферска канализација за прифаќање на атмосферски води на дел од улицата „Тиквешко Востание“ од раскрсницата кај „Домот на културата“ во правец на „првиот триаголник“.

Изградба и проширување на патниот правец од Моклиште спрема селата во Бошавијата. Овој патен правец е направен уште за време на Балканските војни, ама бил доста тесен и непогоден за патување.

Фотографијата е направена во 1962 година од страна на Б. Ивановски.

П.Камчевски

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА