Тиквешкиот Гроздобер во четвртокот почна со дожд, во петокот осамна убав сончев ден па се вратија насмевките и на кавадарчани. Време погодно како за берба на грозје така и за забава.

 

Учениците од Средното Земјоделско-Шумарско училиште „Ѓорче Петров“ од Кавадарци имаат своја лозова плантажа. Овде одгледуваат трпезно и винско грозје од кое прават црвени и бели вина.

Иако произведуваат скромна количина, нивните готови производи се оценети за мошне квалитетни.

Професорката Менче Мајсторова ве поканува на нивниот штанд на Тиквешкиот Гроздобер.

Видео линк тука: https://youtu.be/P67iIjo2wm8

Во текот на Тиквешкиот Гроздобер здружението ВИНОТЕК на сите гости им овозможува бесплатна дегустација на Тиквешки вина, а оние што сакат да си купат  тоа можат да го сторат по пристапни цени.

Со Јован Еленов, Претседател на здружението ВИНОТЕК разговаравме за виното и винскиот туризам. 

За видеото на следниот линк: 

Никола Велков од Кавадарци е внук на првиот сопственик на приватната винарија Тиквеш - Цандо Велков.

Тој многу знае за виното. Пие умерено и има посебен однос кон овој Нектар на боговите, но виното треба да знаеш да го пиеш ако сакаш да уживаш во него затоа ви ги препорачува петте вински заповеди.

Линк до заповедите тука: https://youtu.be/CpPjXt0pfwI

  Галеријата „Чаршијата на Кавадарци некогаш и денес“ е авторско дело на Петре Камчевски и Димитар Мурџев.

  Благодарение на авторите можевме за момент да ја видиме чаршијата дури и во Турско време.

  Погледнето го прилогот на РТК, каде поопширно за чаршијата низ годините се обратија Историчари, Директорот на Музеј Галерија и Градоначалникот на Кавадарци.

  Прилогот на следниот линк: https://youtu.be/6-KBQ2yHHk0

Виното е како жената.

Треба да го пиеш, полека и внимателно.

Да бидеш нежен, да не брзаш да го испиеш.

Споредбата како треба да се однесуваш кон виното ни ја дава Никола Велков-потомок на славното семејство Велкови од Кавадарци .Од оваа фамилија, Цандо Велков  ја основа  приватна Винарска визба во Тиквешијата која ја  нарекоа „Тиквеш“,бидејќи откупувала грозје во Тиквешијата.

Никола со гордост зборува за виното и еве како го советува својот млад  внук да постапува со виното: 

 

        Денеска интернатот го посети кавадаречкиот градоначалник Александар Панов. За промена на подот на површина од околу 400 квадратни метри, општината издвоила околу 300 илјади денари.

         Дополнителни околу сто илјади денари биле вложени и од самата државна установа.

         Новата инвестиција значи и подобрување на условите во овој ученички дом.

        Во оваа прилика овде најавуваме инвестиција и за наредната година, за купување на нови душеци. Можно е сумата која што ќе се издвои да биде и малку поголема од сега вложената во овие простории, рече Панов во изјава за медиумите.

        Директорката Трајанка Толева информираше дека на стартот на новата учебна година, овде се сместени 60 средношколци од цела Македонија. Тие посетуваат настава во кaвадаречките средни училишта и како што нагласи, благодарение на Владата на Република Македонија,   бесплатно престојуваат во дом

 

 

Проследете ја целата изјава на Толова на следниот линк: https://youtu.be/yzWRBqbcvLU

Повеќе артикли...

МеталАпостолов

Следни настани

MM-Biro

Временска прогноза

Kavadarci Macedonia Cloudy, 10 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:17 am   |   Sunset: 5:15 pm
75%     11.3 km/h     32.882 bar
Forecast
ЧетLow: 6 °CHigh: 12 °C
ПетLow: 6 °CHigh: 11 °C
СабLow: 5 °CHigh: 8 °C
НедLow: 0 °CHigh: 5 °C
ПонLow: -1 °CHigh: 1 °C
ВтоLow: -2 °CHigh: 7 °C
СреLow: -7 °CHigh: 0 °C
ЧетLow: -5 °CHigh: 2 °C
ПетLow: 0 °CHigh: 7 °C
СабLow: 2 °CHigh: 13 °C