Денеска во 16.49 часот  пристигнува есента.

 

Во 20 часот, во Галеријата при Домот на културата “Иван Мазов - Климе“ Кавадарци ќе биде отворена изложба фотографии од авторот Александар Ѓорѓиев. Изложбата носи наслов “Анаграми за себепрепознавање“.

Непрописно фрленото комиње како отпад по преработката на грозје и печењето ракија, претставува проблем за Кавадарци и кавадаречкото јавно претпријатие „Комуналец”. За ова денеска информираше Ѓорѓи Поп Ицов, раководител на Работната единица за хигиена и зеленило.

- Постојат несовесни кавадарчани кои никако да разберат дека комињето треба да го фрлаат во контејнерите од пет метри кубни, а не во тие од 1,1 метар. Помалите контејнери побрзо се преполнуваат и потоа имаме проблем со нивното празнење. Затоа за оваа намена, треба да се користат поголемите контејнери, кои се поставени на 25 локации во градот, рече Поп Ицов. 

Тој нагласи дека поради непромислено истурање на комиње во канализација, доаѓа до затнување на канализациската мрежа.

Притоа додаде дека на лозарите кои имаат големи количини на комиње, комуналци им препорачуваат со тракторските приколки да го однесат отпадот до градската депонија „Мелци”. - Таа е само на три километри од градот и до неа води асфалтен пат, посочи Поп Ицов.

 

Во Кавадарци денеска се одржa  Стоматолошки симпозиум-10 по ред, со меѓународен карактер, во организација на Здружението на приватни здравствени стоматолошки установи.

Претседателот на Организациониот одбор Весна Чемерска-Попова изрази задоволство што симпозиумот е масовно посетен од околу триста учесници, доктори по стоматологија. Предавачи се професори доктори од стоматолошки факултети од земјава и странство.

-Се надеваме дека овој симпозиум ќе придонесе докторите по стоматологија да се стекнат со нови знаења кои ќе ги применат во своите ординации, се со цел пациентите да добиваат подобра услуга, рече таа во изјава за медиумите.

Притоа нагласи дека на симпозиумот се говори за современата стоматологија. Се мисли на користењето на компјутеризирана  томографија, новите начини за рентген снимање, примена на ласерите во стоматологијата.

Фабриката за производство на кабелски сетови за Мерцедес С-класа во Кавадарци по втор пат ја посети Барбара Бергмајер, генерален оперативен директор на „Дрекслмаер“ и имаше можност уште еднаш да се информира за производните процеси и моменталната состојба, како и за можните идни перспективи на фабриката.

На посетата на фабриката Бергмајер беше придружувана од регионалните менаџери на „Дрекслмаер Груп“ за Југоисточна Европа; Урлих Либек и Клаус Фукерспергер.

0000dd

- Нарачките во производството се зголемени и тоа е добар знак. Во Кавадарци произведуваме производ кој е многу баран на пазарот во премиум-автомобилската индустрија што ни потврдува дека работните места во оваа фабрика се сигурни. Нашите вработени се наоѓаат во центарот на вниманието на „Дрекслмаер“. Со нивниот ангажман произведуваме висококвалитетни производи кои ги испорачуваме на клиентот според принципот „точно на време и точно во секвенца“ - рече Брегмајер.

Во овие четири години Дрекслемаер континуирано го зголемуваше својот квалитет и ефикасноста и истовремено се ориентира кон клиентите, но и кон своите вработени. Се обучуваат вработените на сите нивоа во најразлични области и се моделираат производствените капацитети.

- Резултатот е што имаме стабилна фирма со околу 5000 вработени која е сигурен партнер на овој регион - рече Лукас Мирингер, генерален технички директор на „Дрекслмаер“ Македонија.

 

Во организација на Црвениот крст на Македонија, денеска во Кавадарци по 25 пат се одржува државен натпревар по прва помош, се натпреваруваат околу 200 среедношколци од 28 градови, распоредени во посебни екипи.    

-Настанот претставува голем празник за нас.  Првата помош е многу важна во животот, бидејки никој не знае кога таа  ке му затреба, рече Димитар Каракулев, претседател на Општинската организација на Црвениот крст од Кавадарци.

Најдобрата екипа ќе ја претставува Македонија на европскиот натпревар по прва помош.

Доктор Милчо Трајков, претседател на републичкиот Црвен крст, нагласи дека сите граѓани треба да бидат обучени да пружаат прва помош во разни неприлики.

-Оваа година прославуваме 71 година од постоењето на нашата  организација. Покрај другите активности кои ги имаме, ние постојано ја промовираме и првата помош, рече тој во изјава за медиумите.

 

Три месеци откако тиквешките точакџии им овозможија на голем број кавадарчани, но и македонци на велосипед и пеш да се запознаат со Алшар и мистичноста на Кожув планина, македонската јавност има нова можност да ги доживее недопрените предели на Кожув.

Во организација на офроад клубот „Трибор“ од Кавадарци, следната недела, 25 септември, ќе се оддржи првото издание на „Off Road All" во кое сите вљубеници на возењето во офроад услови ќе можат да уживаат во убавините на Кожув.

Според планираното, турнејата ќе стартува во недела, 25 септември, во 7 часот, пред ресторан „Белисимо“, од каде моќните машини со погон на четири тркала ќе се упатат кон Мрежичко, Рожден Арничко, Мешник, Трибор, Караула, Г. Козјак, М. Круша, Г. Круша, Мајден и Михајлово.

Можност да учествуваат на оваа прва, но доста интересна турнеја имаат сите вљубеници во офроад возењето кои поседуваат возило со погон на четири тркала, и истото е бесплатно. Сите заинтересирани можат да го потврдат своето учество на телефонските броеви 078215005 и 070677771.

Повеќе артикли...

Подкатегории

МеталАпостолов
MM-Biro
Gjorche Petrov

Временска прогноза

Kavadarci Macedonia Cloudy, 10 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:28 am   |   Sunset: 4:7 pm
95%     3.2 km/h     32.882 bar
Forecast
Сре Low: 8 °C High: 14 °C
Чет Low: 5 °C High: 12 °C
Пет Low: 5 °C High: 11 °C
Саб Low: 4 °C High: 12 °C
Нед Low: 3 °C High: 12 °C
Пон Low: 5 °C High: 13 °C
Вто Low: 4 °C High: 12 °C
Сре Low: 3 °C High: 8 °C
Чет Low: 1 °C High: 6 °C
Пет Low: 0 °C High: 8 °C