Учениците од средните училишта од  Македонија во сабота на  17 септември во Кавадарци ке го одржат натпреварот по прва помош.Според престедателот на Општинската организација на Црвен крст на Кавадарци,Димитар Каракулев се очекува да учествуваат околу 30 екипи од повеке градови на земјата.

Свеченото отварање е закажано во Спортската сала Јасмин  во 10 часот а натпреварите ке се одвиваат во Градскиот парк во времето од 10.30 до 17 часот.Заинтерсираните граѓани можат да погледаат на лице место како правилно се укажува прва помош од страна на победниците на Општинските натпревари во градовите во Македонија.

 

Цените во септември релативно пониски во однос на август.Побарувачката зголемена особено за доматите.

ИНСПЕКТОРИ НА ДРЖАВНИОТ ИНСПЕКТОРАТОТ ЗА ЗЕМЈОДЕЛИЕ ПРИСУТНИ  НА СИТЕ ОТКУПНИ ПУНТОВИ ЗА ГРОЗЈЕ ВО ТИКВЕШИЈАТА И МАКЕДОНИЈА.

 

Детскиот карневал и ова година беше одличен.Весел и насмеан како детските лица, кои цела година чекаа да се појават на централната улица „Илинденска„ и Градскиот плоштад во Кавадарци.

ПЕРМАКУЛТУРАТА НА „КРЕАКТИВ„-ДЕНЕСКА НА ПАЗАРОТ ВО КАВАДАРЦИ

(ВИДЕО) ПРОИЗВОДСТВОТО НА ВИНО ВО СРЕДНИОТ ВЕК ВО ТИКВЕШИЈАТА СЕ ОДВИВАЛО ГЛАВНО ВО ЦРКВИТЕ И МАНАСТИРИТЕ

Аронијата е овошје со бобичеста форма кое наликува на боровница . Таа се смета за органска супер храна и лек.Плодовите на црната аронија се искличително богати со витамини . Од нив содржат витамин Ц, А, Е, Б2, Б6, Б9, и многу реткиот витамин П . Содржи калциум, железо , калиум, молибден , фосфор и јод. Во плодовите содржи голема концетрација на антиоксиданси.

 

 14331034 1190986854290759 1922535344 n

Ангел Леов ја има посадено на површина од 5 декари во месноста „Васов град„ исклучително чисто еколошко подрачје на Кожуф планина.Годинава ја има првата вистинска берба, бидејќи иако очекувал тоа да се случи лани, стока влегла и ги упропастила садниците.Многу жилаво растение е ова билка.Повторно раззеленила, се обновиле стебленцата а Ангел помогнал  се опорават и годинава има добра берба и што да им понуди на кавадарчани.Квалитетна црна свежа аронија , која по цена   200 денари која е полна со здравје, и корисна за секој кој ја консумира.

 

И покрај договорот  на лозарите, МЗШВ и винариите,во почетониот период на бербата на  винската сората „Кратошија-Вранец“,откупувачите „играат“ нечесно,бегаат од договореното.

 

Кавадарци е еден од ретките градови каде во најголем дел е променета  градската водоводна мрежа.Азбестно-цементните цефки, се заменуваат со еколошки цефки чии век е повекедецениски. 

 Денешниот земјотрес за среќа тој беше краткотраен и имаше слаб интензитет.

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА