Најактивната инситуција од областа на културата во Кавадарци Дом на култура „Иван Мазов  Клима„ за месец април организира или е домаѓин на повеќе манифестации од културата и уметноста.

Друштвото на Развигор Тентов и Пешо Грозданов снимени кај “Кривата Чешма“ во Кавадарци 1929 година. Скоро сите чешми во градот навечер биле осветлени со помош на фенери.

 

Фотографијата ја направил фотографот Андон Димитров.

П.Камчевски

Иколу 80-сетина хектари површина беа зафатени од пожарот кој викендов го зафати Голем Љубаш

Општината Кавадарци постави нови клупи на улицата „Илинденска“. Ангажираната фирма „Метал Апостолов“ според проектот изработи 40 типизирани клупи кои треба да се постават на тротоарите од двете страни на улицата.

Пожарот е пријавен во 13  часот и17 минути Противпожарната тероторијална единица -Кавадарци веднаш замина и започна со интервенција.Покрај  - пожарникари ,пожарот го гаснат и вработени во ЈП Македонски Шуми-подружница „Бор Кавадарци„. Од сознанија кои ги забележавме на лице место гори сува треба и друга нискостеблеста шума во атарот на село Манастирец но забелужваме пожар и во Трстеничкиот атар.Со ова огнена стихија се борат  9 поѓарникари и 5-мина вработени во подружницата „Бор„.Упатен е повик за интервенција на слободни пожарникари за гаснење на ова засега најголема огнена стихија годинава.

Годинава само за 2,5 месеци  се случиле 133.Или за јануари 2 на отворен простор и 35 на објекти, февруари: 22 на отворен оростор  28 на објекти и   за 10 дена од март 24 на отворен простор и 9 на објекти.

Домот на културата “Иван Мазов - Климе“ Кавадарци го посвети синоќешното гостување на претставата “Јас сум актер - човек“ во режија на Теа Беговска на Денот на Театарот кој е од исклучително значење за Театарот при Домот во годината во која се одбележуваат 90 години од првата официјална театарска претстава во Кавадарци.

Средновековната или Марковата кула во Кавадарци снимена пред изградбата на Музичкото училиште, кога просторот пред кулата не беше узурпиран како што е тоа денес. Ова е најстариот белег на Кавадарци и потекнува од втората половина на 17 век. Висока е околу 20 метри и имала покрив и 5 ката до кои се качувало по дрвени скали. Кулата имала одбрамбен карактер. Во 1977 година се извршени одредени конзерваторски зафати со цел да се утврдат камењата на врвот од кулата. На неколку пати како институција Музеј-галеријата преку РЗЗСК-Скопје има побарано да е изврши целосен конзерваторски третман на кулата, ама се се сведе само на ветување. Фотографијата е од 1959 година, а ја снимил Бранко Ивановски.

П.Камчевски

Утре вторник, на 26 март 2019, од 20 часот, на сцената на Домот на културата “Иван Мазов - Климе“ Кавадарци, ќе гостува театарската претстава/театарски перформанс “Јас сум актер - човек“

Проектот за реконструкција на улицата „Скопска“ во должина од 170 метри е во одмината фаза на реализација.

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА