Фотографијата е направена пред поставувањето на СПОМЕНИКОТ НА СЛОБОДАТА И РЕВОЛУЦИЈАТА на Палавичини, двете офицерски згради се во фаза на изградба, а се гради и зградата на Општинскиот суд. Исто така од јавните објекти е и зградата на Дом на култура изградена во 1948 година.

Фотографијата е на Б. Ивановски снимена од зградата на Собранието

П.Камчевски

 Oва е чаршијата на Кавадарци во 1949 година и од овие објекти денес не постои ниту еден. Од десната страна се дуќаните на Дончо Шкартов, потоа на Анчо Фалков, па хотелот на Петре Американецот, а од левата дуќаните на Маневци. Од левата страна има едно дрво, кралче на кое имало ѕвонец со чие ѕвонење наутро се отворале дуќаните а попладне со заоѓање на сонцето пак се затворале. Последниот ѕвончар во чаршијата бил Александар Цандо Боцев.

П.Камчевски

Се известуваат жителите на Општина Кавадарци дека ќе има изменет режим на сообраќај во централното градско подрачје во деновите 15.06.2019 ( сабота ) и 16.06.2019 ( недела ).

Во сабота поради настанот  вежба „Одлучен удар“ односно презентацијата на опрема и возила на армијата на РСМ и армијата на САД која ќе биде на градскиот плоштад во периодот од 16:30 до 21 часот ќе бидат затворени за сообраќај следните улици:

- ул.Тиквешко востание до ул. Миле В'чков

- ул.Илинденска делот од плоштадот до стара автобуска

-ул.Мито Хаџи - Василев Јасмин

- ул.7ми Септември.

Во недела поради вториот по ред Кавадаречки ноќен маратон, во периодот од 17 до 22 часот ќе бидат затворени за сообраќај следните учлици:

- ул.Тиквешко востание до вториот триаголник

- ул.Страшо Пинџур

- ул.Илинденска

ул.Моша Пијаде.

Соопштение од кабинетот на Градоначалникот Митко Јанчев  за најавената презентација  на  вооружување,опрема и возила која ке се одржи во Кавадараци

 

Можете да се одлучите за курс по: Англиски, Германски, Италијански, Албански, Француски, Шпански, Грчки и Македонски за странци или специјализиран курс за потребите на Вашето работно место од областа на: Business, Finances, Accounting, Logistics, IT, Tourism and Hospitality итн.
Пријавете се во простории на MAXIMA EDU или на 075 318690 најдоцна до 20.06.2019.

 

 

Градоначалникот Митко Jанчев со јавна „благодарност до премиерот Заев,министрите Филипче,Спасовски и сите кои помогнале со својата професионалонст по сообраќајката на неговиот син

Денеска во Галеријата при Домот на културата “Иван Мазов - Климе“ се одржа промоција на Романот на годината за 2018 “Некој бил тука“ од Николина Андова Шопова.

Младите фудбалери на ГФК Тиквеш - родени 2006 година, на покана учествуваа на мошне силен  фудбалски турнир  на кој учествуваа 36 екипи од Англија.Турнирот се одржуваше во Лондон каде беа одлично примени од домаќините ,особено од нашите сонародници од Кавадарци и Македонија кои подолго врем престојуваат овде.Најголема заслуга за гостувањето има анличанецот со кавадаречко потекло  Стевче Кислов  кој е активно вклучен во фудбалскиот живот на Лондон.

По успешното гостување  попладнево ,тие се вратија во Кавадарци со освоено 8 место. На Градскиот плоштад ги дочкаа нивните најблиски од семејствата   и дел од управа на ГФК ТИиквеш на чело со претседетелот на УО Миле Масларков.Впечатоците сеуште ги средуваат.

Д-р Бошко Илиев и година ,како и лани со уште еден маратонец пливач, а годинава со уште двајца (Методија  Атанасов и   Блаже Стојанов-Били ) пливаа во чест на загинувањето на Димката Ангелов- Габерот, на месноста  Клинска леса, на Тиквешкото езеро, каде се наоѓа спомен плочата.Тие не потсетија на овој трагичен настан од НОВ, но иницираа поголема ангажираност за чествување на името и делото на Габерот со прогласување на овој пливачки маратон за традиционален.

Денеска во дворот на ООУ„Димката Ангелов Габерот„ со пригодна Програма   учениците и наставниците на училиштето  го одбележаа патрониот празник. 

Претходно делегации на улилиштето од Ваташа, на месната задница  и семејството на Габерот како и преставници на Локалната самоуправа - Кавадарци положија  свежи цвеќиња пред бистата на Габерот.

Во програмата која беше подготвена а беше колажна, настапија, хорот и оркестарот на училиштето, млади фолклористи,балетани,најдобрите  ученици на државни натпревари кои го претставуваа  ООУ„ДАГ“-Ваташа, и други, а пред сите присутните ги поздрави директорот Марјанчо Јанкулов.

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА