(Видео) 74 години од стрелањето на 12-те Вaташки младинци

Кавадарци
Типографија

На Моклиште денеска се одржа пригодно чествување посветено на крвавиот настан


Бугарските фашисти на овој ден 1943 година го извршија зверскиот чин на стрелање на 12-млади животи,ваташани, напредни младинци во движењето за ослободување, скоевци,кои ја сакале Македонија и салале да ја видат   слободна.За жал тоа не го дочекале.Биде измачувани во селската кафеана, а потоа тој топол јунски ден, убиени и масакрирани на пољаната каде веке 74 години се собираат живите, нивни роднини,соселани, жители на Кавадарци, за да им оддадат почит за нивната жртва.

Денеска на скромна програма се потсетивме на тој 16 јуни 1943 година.За самиот настан говореше Марија Михова кустос историчар во Музеј Галеријата Кавадарци и градоначалникот на Општина Кавадарци Александар Панов.Во пригодна програма настапија учениците од ООУ„Димката Габерот“-Ваташа.

Претходно градоначалнкот, делегации на Општината, Советот, Месната заедница Ваташа,Сојузот на Борци на Кавадарци,Политичките партии ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ ,блиски роднини на стреланите младинци од Ваташа, Здружнието на Ветерани од војната 2001 година и други граѓани положија свежи цвеќиња.

(Видео прилог)

МеталАпостолов
MM-Biro

Временска прогноза

Kavadarci Macedonia Cloudy, 20 °C
Current Conditions
Sunrise: 5:0 am   |   Sunset: 8:10 pm
65%     6.4 km/h     33.051 bar
Forecast
ПонLow: 15 °CHigh: 23 °C
ВтоLow: 15 °CHigh: 21 °C
СреLow: 14 °CHigh: 21 °C
ЧетLow: 13 °CHigh: 21 °C
ПетLow: 13 °CHigh: 26 °C
СабLow: 13 °CHigh: 27 °C
НедLow: 17 °CHigh: 26 °C
ПонLow: 16 °CHigh: 27 °C
ВтоLow: 16 °CHigh: 28 °C
СреLow: 17 °CHigh: 29 °C