Во АД„Гоце Делчев-Тиквеш„ стаса Шардонето

Кавадарци
Типографија

Бербата на трпезните сорти во ек.Кардиналот и Викторија при крај.Од понеделник берба на Мишел Палиер и Рибиер

Во АД„Гоце Делчев-Тиквеш„  овој период се е ставено во функција на бербата на грозјето.Родот е  намелен, за разлика од лани за цели 50 насто, што е донекаде и очекувано со оглед на двете измрзнувања, сред  зима(во јануари)  и напролет(во април).

Директорот Ристо Милев- со кого денеска разговараме ни го потврди ова, но благодарение на сите вложени мерки за заштита на производството успеано е да се амортизира(колку тоа е можно при големи измрзнувања) она што ке роди да биде квалитетно.Тие веке извесен период берат „Кардинал“ и „Викторија“.Бербата на површините засадени со овие две трпезни сорти е при крај . Грозјето е со одличен квалитет.

-Веке од понеделник започнавме со бербата на „Мишел Палиер„ и „Рибиер„ две  трпезни сорти на грозје, кај  кои  исто така имаме намален принос „-вели Милев.„Што се однесува до винските сорти на грозје, веке ја започнавме бербата на „Бургундецот„ кој ке го преработуваме во нашите сместувачки капацитети, и од него ке го произведуваме врвното вино кое го правиме во Винаријата на „Гоце Делчев-Тиквеш„.

Бидејќи временските прилики се екстремни и имаме период на високи температури, започна зреењето  на винските сорти.Стасаа вискоквалитетните сорти  „Мускат отонел„ и „Шардоне“ од плантажите на ова акционерско друштво.Во текот на утрешниот ден започнува бербата на овие две виснки сотри а количините ке бидат доставени за откуп во Винарската визба „Тиквеш„ во Кавадарци. Грозјето од ова компанија  се извезува на традиционалните пазари каде со години се извезува:во државите на поранешните Ју републики, како и во Полска , Русија и други земји.

DITO

Следни настани

MM-Biro
ЗШУЦ Ѓорче Петров
RTK

Временска прогноза

Kavadarci Macedonia Showers, 5 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:53 am   |   Sunset: 4:4 pm
87%     17.7 km/h     32.916 bar
Forecast
Нед Low: 3 °C High: 8 °C
Пон Low: 0 °C High: 3 °C
Вто Low: -2 °C High: 2 °C
Сре Low: -2 °C High: 1 °C
Чет Low: -5 °C High: 0 °C
Пет Low: -5 °C High: 5 °C
Саб Low: -2 °C High: 1 °C
Нед Low: -2 °C High: 1 °C
Пон Low: -4 °C High: 2 °C
Вто Low: -3 °C High: 3 °C