Рекордно загадување во неколку македонски градови

Кавадарци
Типографија

Македонија последниве 12 часа е една од ретките европски држави обележана со црвена боја, која означува многу големо аерозагадување, според податоците од Европскиот индекс за квалитетот на воздухот.

Тетово и Скопје се двете точки кои регистрираат најголемо загадување со ПМ-10 честички.

Во Кавадарци се измерени над 180 мигрограми на метар кубен - ниво на суспендирани ПМ 10 честички во воздухот. Ова е неколу пати повисоко ниво од максимално дозволените 50 мигрограми на метар кубен. Ова се податоци од мерната станица на Министерството за животна средина и просторно планирање во Кавадарци .Инаку овој период граѓаните на градот дишат загаден воздух. Изворите на загадување се индустријата, дизел машини,автомовили, термоелектрани, прав разнесуван од ветер, печки на дрва / јаглен, согорување.

DITO

Следни настани

MM-Biro
ЗШУЦ Ѓорче Петров
RTK

Временска прогноза

Kavadarci Macedonia Cloudy, 2 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:52 am   |   Sunset: 4:35 pm
95%     6.4 km/h     32.780 bar
Forecast
Нед Low: 0 °C High: 5 °C
Пон Low: -3 °C High: 4 °C
Вто Low: -7 °C High: 3 °C
Сре Low: -6 °C High: 2 °C
Чет Low: -5 °C High: 3 °C
Пет Low: -3 °C High: 5 °C
Саб Low: -2 °C High: 6 °C
Нед Low: 0 °C High: 7 °C
Пон Low: -1 °C High: 8 °C
Вто Low: -1 °C High: 10 °C