(Фото) Kејот кај „Таска“ привлечно место за прошетка

Кавадарци
Типографија

 

Kejoт на реката „Луда Мара„ станува привлечно место за  рекреација.Сеуште официјално не е ставен во употреба а секојдневно од двете страни на реката се рекреираат стотици граѓани.ЈП Комуналец-ОЕ Хигиена и зеленило интензивно врши озеленување на овој дел на градот

 Кејот на реката „Луда  Мара„ долго беше ругло на градот.На негово уредување речиси воопшто не е вложуваше.Кавадарачани кои живеат во нејзина близина, особено постарите генерации , знаат дека ова река еднаш или два пати во годината знаела да се излее од своето корито и да направи штети на куќите.Минатиот век реката толку дотекла што ја однела и Општината која се наоѓала во близина на „Луда Мара„

2017050900000000000000.jpg

201705091111.jpg

201711075555555555555555555555555.jpg

 

20180411111000.jpg

200000000000001.jpg

Последните 15 години,уредувањето на кејот станува определба на локалната власт.Урбанистички подрачјето околу реката изгледа поубаво, реката не се излева,се овозможува простор за пешачење,велосипедска патека,мирно е без сообраќај, во реката не се фрла ѓубре и друго.Така од улиците кавадарчани се спуштија покрај реката и на кејот пешачат,рекреираат,го наоѓаат својот мир...На фази, кејот се гради, заради високите износи на средства потребни за изградба, но актуелната власт реши да посвети поголемо внимание  најавуваќи регулација на реката од Ваташа до Кавадарци-буквално покривајќи го целото течение кое е населено лево и десно од течението.Во април месец се очекува да статуваат работите на изградба  на нов мост на реката кај Ваташа на излезот од селото, потоа ке се пристапи кон урбанизација на реката во самото село  кон мостот на „Слога„ до каде коритото е веќе изградено или се довршува.

Деновиве погледнавме постари и  нови фотографии,кои и вам ви ги ставаме на увид.Разликата е очигледна и затоа ја поддржуваме ваквата определба на локалната власт , која има неколку позитувни страни за многу години однапред.Работата визионерски решава неколку прашања со кои се соочува ова градсака средина.

Деновиве поворно направивме неколку новинарски фотки на кои ја забележавме екипата на ОЕ„ХИгиена и Зеленило„ кои работеа на подготвување или непосредбо уредување на зеленилото од двете стани на релата.Делот под некогашна „Таска„ е спитомен до степен на урбана целина со сите нишани на убаво место за прошетка со :Осветлување,зеленило, дрвореди, место за прошетка, комунални канти за смет и отпадоци, клупи за одмор, патека за пешачење, патека за велосипед,подземно наводнување на зеленилото и жубор на реката  на „Луда Мара„...И затоа е полно со деца,и повозрасни затоа што е пријатно за престој.Затоа градоначалникот и Советот ке инвестираат во натамошн- ите фази на уредување- се до Моклиште, затоа што прават услуга на генерациите кои доаѓаат после нас.