75 години од Формирањето на ПО„Добри Даскалов„

Кавадарци
Типографија

На собирот во Бојанчиште говореше историчарот  Петре Камчевски

По тој повод денеска над селото Бојанчиште делегација од кабинетот на градоначалникот, советот на општината, претставници на Сојузот на борците и почитувачите од НОБ од Кавадарци и Неготини положија букети свежо цвеќе пред споменикот на загинатите борци од одредот. Историчарот Петре Kамчевски пред присутните потсети.

-„Историјата за овој настан памети дека на 14 нај 1943 година по долги и сериозни подготовки на планината „Вишешница“ во близина на Полошкиот манастир е формирана оваа партизанска единица. Штабот на одредот го сочинуваат: Никола Минчев-командант, Лазар Калајџиески-заменик командант, Димката Габерот-политички комесар и Петар Пепељуговски-зам. полит. комесар. За кратко време одредот врши неколку значајни акции со кој му нанесува сериозни загуби на бугарскиот окупатор. На 14 мај-Ресава, 17 мај-Гарниково, 18 мај-Бојанчиште, караулите Шаренка и Порта, Драгожел, Драдња, Шешково, Праведник, Галиште итн.

За да го уништи одредот окупаторот презема голема офанзива во која вклучува 12.000 војници, полицајци и контрачетници. Одредот претрпува сериозни загуби, загинаа: Блажо Тодоровски-Чичето, Димката Ангелов-Габерот, Ило Виларов, Пано Мударов, Стојан Крстев и др. Во помали групи поради силниот притисок и постојаните борби борците се префрлуваат во Егејска Македонија каде се врши обука на борците, тактичко-маневарски вежби и политички предавања, а во помали групи се префрлуваат во Тиквешијата и вршат помали акции.

Со одлука на ГШ на НО војска и партизански одреди на Македонија од одредите „Добри Даскалов“ и „Сава Михајлов“ и делови од битолскиот одред „Гоце Делчев“ на 24 септември 1943 година е формиран баталјонот „Страшо Пинџур“.

32469505_1934261893274819_4752997121139933184_n.jpg

32525853_1934261903274818_1432654073215057920_n_1.jpg

32387239_1934261943274814_3403349097715859456_n.jpg

 

32446415_1934261906608151_1734865061836488704_n.jpg

 

32498325_1934261896608152_5405460089999982592_n.jpg

32470980_173986283434975_3560350394565525504_n.jpg