/Видео/ Јанчев: „ Ке ја заштитиме Maркова кула во Кавадарци

Кавадарци
Типографија

Градоначалникот Митко Јанчев  ке се заложи овој споминик  на историското населедство и култуата да  се заштити.

 На последната средба граѓаните од УЗ„Кула„ му се пожалија на градоначалнкот Митко Јанчев за узурпација и негрижа за историскиот споменик Маркова кула која датира од крајот на 18 век.

Историски е познато дека првите градски куќи во Кавадарци почнале да се градат околу Марковата кула кон крајот на 18 век. Постои поделено мислење за адаптирањето на кулата, но таа веројатно е подигната во 18 век.Кулата е градена од камен и малтер. Нејзините ѕидови достигаат дебелина од еден метар. По својата форма, таа е четвртаста и достигнува височина од околу 20 метри. Кулата е на пет ката. Првиот и вториот кат се без прозорци, а на четвртиот и петтиот кат се по три прозорци со железни решетки. На јужниот ѕид од четвртиот кат поставен е отвор за одбрана, а на петтиот постои отвор што служел за одвод на нечиста вода. Единствената врата е на вториот кат и пристапот до неа е направен со камени скали. Покривот и внатрешната дрвена граѓа денес е доста оштетена.

МеталАпостолов
MM-Biro
Gjorche Petrov

Временска прогноза

Kavadarci Macedonia Clear (night), 4 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:22 am   |   Sunset: 4:11 pm
74%     4.8 km/h     33.390 bar
Forecast
Пет Low: 1 °C High: 12 °C
Саб Low: 1 °C High: 10 °C
Нед Low: 0 °C High: 6 °C
Пон Low: 1 °C High: 7 °C
Вто Low: 1 °C High: 10 °C
Сре Low: 0 °C High: 12 °C
Чет Low: 1 °C High: 11 °C
Пет Low: 1 °C High: 12 °C
Саб Low: 0 °C High: 13 °C
Нед Low: 3 °C High: 11 °C