Избори 2016: 452.709 за ВМРО-ДПМНЕ - 436.469 за СДСМ

Македонија
Типографија

   Според ДИК на ниво на држава гласале 1.189.481 граѓани што е 66,88% излезност.По конечното пребројување     еве ги резултатите.

             

1.                            ВМРО-ДПМНЕ и др….. 452.709………….38,06%

2.                            ДПА       31.017…………………………. ......2,61%

3.                            ДУИ       86.812…………………………. .......7,30%

4.                            СДСМ и др……...           436.469……..36,69%

5.                            КПП - Трет бло……………10.083…..        0,85%

6.                            ПДП…….               1.142……………….        0,10%

7.                            Алијанса за Албанците   35.091…          2,95%

8.                            ЛП          …………3.840………………….           0,32%

9.                            ВМРО за Македонија   24.449   …………..2,06%

10.                          БЕСА…..               57.927   ……………………...4,87%

11.                          ЛЕВИЦА              12.119   ……………………..1,02%

Како што информира претседателот на ДИК, Александар Чичаковски, на прес-конференцијата рано изутрината, ДИК до три часот нема добиено никакви приговори во врска со вчерашното гласање на изборите.

Во текот на денешниов ден ДИК ќе излезе со првичните резултати од гласањето на предвремените парламентарни избори и дека тогаш комисијата ќе се произнесе со своја оценка за изборниот процес.