На 28 март 1936 година по иницијатива на група вљубеници во фудбалот во берберскиот дуќан на Дончо Арсов било одржано основачко собрание на кое бил формиран Фудбалскиот клуб “Љубаш“.

Денеска се навршуваат 135 години од раѓањето на Мишо Шкартов (1884) год. во Кавадарци

На 9 март 1945 година при АГИТПРОП во Кавадарци е пуштена во работа првата Разгласна станица,претходник на Радио Кавадарци која се формира 1958 година.

На 31 јануари 1921 година од страна на Дирекцијата за државна статистика е извршен првиот попис на населението во Кралството на СХС. Според овој попис Кавадарци имал 5.525 жители од кои 2.940 мажи и 2.585 жени. Во Кавадарци имало 1.178 куќи, или 1.199 домаќинства.

П.Камчевски

                    НА  7 март 1927 година во Кавадарци започнала да работи првата аптека. Прв аптекар бил фармацевтот Бошко Марковиќ, а по дипломирањето на Васил Хаџиманов на Фармацевтскиот факултет во Загреб тој работи како аптекарски помошник во аптеката. Првата аптека била сместена во приземната просторија на хотел “Југославија“ на Петре Камчев Американецот и аптеката во оввие простории останала до 1957 година, кога хотелот бил срушен. Аптеката се наоѓала во близина на денешната пошта во Кавадарци. На фотографијата хотел “Југославија“, пред да биде срушен.

П.Камчевски

На 23 јанури 2012 година во Кавадарци почина Илија Каровски една од најзначајните личности во афирмирањето на културното живеење на Кавадарци од ослободувањето на Кавадарци па се до неговата смрт.

На  5 март 1915 година во Струмица каде татко му Димитар работи како учител е роден народниот херој Страшо Пинџур.

Судењето било во зградата на Тутуновиот монопол во Кавадарци, а неговата егзекуција беше извршена од страна на народот од овој крај кај денешниот плац на “Градба промет“.

На 25 февруари 1930 година во кафеаната“ Балкан“, во Кавадарци бил одржан првиот маскенбал во Кавадарци. Маскенбалот го организирале жените на кавадаречките чиновници и офицери, а за најуспешните маски биле доделени и пригодни награди: сервиси за ручек, кафе, и материјал за фустан.

П.Камчевски

На 17 јануари 1934 година во село Ваташа е роден Никола Баснарков, ликовен педагог и сликар. За време на својот живот реализирал десетина самостајни и четири групни ликовни изложби. Баснарков е еден од највпечатливите македонски акварелисти поради што ликовниот критичар Владо Величковски ќе запише: “Баснарков е еден од најпопуларните акварелисти кој во своите слики прикажува рафинирано чувство за акварелски валер.“

Никола Баснарков почина во Кавадарци во 1987 година.

П.Камчевски

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА