На 12   јануари 1912 година во Ваташа роден Васил Дубров

 Настанот се случил на  20 декември 1943 година

На 11 јануари 1970 година по иницијатива на: И. Каровски, Б. Ивановски, Д. Галапчев, Ж. Клинчаров, Т. Ридов, М. Ацев, Б. Камчев, Р. Прескакулев и други, формиран е КК “Тиквеш“.

 19.12.1595 година-осветен е манастирот „Св Никола“-во Моклиште

На 5 јануари 1929 година во Кавадарци е  формиран ФК „Победа“

На 18 декември 1905 година , умре Тиквешкиот војвода Петар Христов Јуруков

На 4 јануари 1943 година во скопскиот Областен затвор е убиен Страшо Пинџур, еден од најзначајните револуционери од поновата историја на Македонија.

На 14 декември 1943 година во Кавадарци почина д-р Ѓорѓи Каламчев, прв лекар македонец во Кавадарци.

 На 21 декември 1922 година во Кавадарци е роден Мито Хаџи Василев Јасмин, истакнат револуционер, новинар, теоретичар и политичар.

На 1 декември 1920 година  во Кавадарци е отворен Лозовиот расадник, кој имал за задача да произведува лозови калеми

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА