Во Кавадарци е роден Славчо Темков, еден од основоположниците на културното живеење во Кавадарци во периодот помеѓу двете светски војни.

На 16 октомври 1908 година во Кавадарци под влијание на Серската група предводена од Јане Сандански е формиран огранок на НФП (Народна федеративна партија).

На 22 ноември 1907 година, пред 110 години како последица од тешкото ранување во Виенската болница почина Александар Станоев.

На 27 септември 1942 година во Кавадарци почина Васил Пачаџиев, комита и војвода од илинденскиот и поилинденскиот револуционерен период во Македонија.

 На 8 ноември 1971 година  по иницијатива на една група ентузијасти

На25 септември 1976 година  во Скопје почина Никола Бадев, еден од најистакнатите и најрепрезентативните изведувачи на изворната македонска народна песна.

На 18 октомври 1944 година  загина Киро Каров, борец на Десеттата македонска бригада.

Во 1944 година во борба со германскиот окупатор загина Дешка Ташева.

На 17 октомври 1916 година  во Ваташа е роден Димката Ангелов Габерот една од најпознатите историски личности во поновата историја на народот од овој крај.

Денеска се навршуваат 200 години од изградбата на ваташката црква Успение на Пресвета Богородица.

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА