На 6.04.1918 г. во с.Мрзен Ораовец-кавадаречко е роден народниот херој Лазо Филиповски Лавски.

Роден е Миле В'чков-револуционер-учесник во НОБ

На  30.март 1886 година  во Кавадарци е роден Пане Хаџи Тефов.

Роден е Стефан Хаџи Тефов Феткин

ФК„Љубаш“ постои до септември 1941 година

На 13 март 1993 година во Скопје почина Петар Мазев

-На  25.maрт 1913 година во Ваташа е роден Лазо Вчков.

На 10 март 1881 година роден е Лазар Мишев-Боцев - револуционер од Кавадарци

 23.март 1901 година се случи Тиквешката афера.

Во работа пуштена првата разгласна станица во Кавадарци-сеќавање на Диме Мустеников-Перодршков

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА