На денешен ден во Тиквешијата

На денешен ден
Типографија

Роден е Миле В'чков-револуционер-учесник во НОБ

21.03.1922 година- пред 95 години е роден Миле В'чков, револуционер учесник во НОВ. Роден е во Ваташа во трговско семејство. Во напредното револуционерно движење се приклучува веднаш по окупацијата на нашата земја. Во мај 1943 г. е еден од првите борци во одредот “Добри Даскалов“. По акцијата во с.Бојанчиште каде што неговата единица води голема борба со бугарските воени сили, бил ранет, заробен од бугарските воени сили и стрелан.