Ова зградата на антималаричната станица во Кавадарци.

„Поради големото присуство на комарци, болеста туберкулоза беше честа појава во Кавадарци. Токму затоа Министерството за здравство на Кралството СХС ја отвора оваа амбуланта за да се справи со оваа тешка болест. Прва медицинска сестра која работи во неа е Султанка Хаџи Василева, која популарно ја викале докторка Сута, а лекар е д-р Ѓорѓи Каламчев. Антималаричната станица била отворена во 1932 година.„

П.Камчевски

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА