Денеска во Музеј-галеријата во Кавадарци беше отворена изложба посветена на двете пештерни цркви Св. Лазар во селото Бегниште и Св. Никола во селото Драдња позната како Маркова пештерна црква.Се работи за изложба која по трет пат е поместена со оглед на значењето кое го имаат овие два објекта кои националната асоцијација и Музеј Галеријата-Кавадарци ги заштиле кон крајот на минатиот век од натамошно пропаѓање.Се работи за објекти кои биле користени од монасите во средновековието.На изложбата ја подготвија:Трајче Цветков, Раде   Атанасов, и Весна Ѓорѓеиева, а говореа:Наташа Матаковна-професорка по историја во Гимназијата во Кавадарци и директорката на Музејот - Ѓорѓиева.

Пунтот се наоѓа во Винарницата „Домен Лепово„ во областа Курија-Неготино

Томе Стојанов од село Волково-Скопско, подолго време се занимава со производство и расадување на дрвца .На Томе ова благородна активност му е задоволство и засега не се изморил од неа.Напротив.

Едно од најстарите кавадаречки средни училишта СОЗШУ „Ѓорче Петрoв„ го заврши првиот уписен рок за запишување во прва година за школување на различни занимања во шумарската , дрвопреработувачката и земјоделската струка.Live


Во Кавадарци новиот претседател Пендаровски  освои  8.695 а кандидатката за претседател Сиљановска- 11.065 гласови. На избиралиштата излегле 46 насто од запишаното гласачко тело.

„Земја Библиска„ на You Тube

По големата трагедија по сообраќајната несреќа на патот Скопје-Гостивар во која загинаа 15 луге,откажани се сите прпослави на празникот Свети Трифун закажани во Тиквешките градови.Кабинетите на градоначалниците во Росоман, Демир Капија и Неготино испратија соопштенија:

               Владимир Темков во своите слики како да сака да ги соочува и смирува спротивностите, всушност, тој најмногу инсистира на тоа.

На заедничка маса седнаа и преговараа претставници на лозарите и винарите и министерот за земјоделство Љупчо Николовски.Главна тема на средбата беше претстојната берба и откуп на грозје. Претседателот на Здружението Напредни лозари од Кавадарци,Трајче Кулев,вели дека е задоволен од разговоите кои ги воделе во Министерството.

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА