s02e01

 

ЛакардиитеНаПаја - Сезона2 Епизода1 - Ужувајте

 

Петре Сотиров од село Ресава , инаку познат производител на тикви, често можеме да го сретнеме на Градскиот зелен пазар во Кавадарци.Сега на почетокот на октомври од својата бавча откина нова сорта тикви.
Воодушевен од новата сорта на тикви која ја одгледал, ни рече да направиме фотографија бидејќи и за него таа е новина.  Особено е интересен е обликот.Едноставно, природата сама си направила место каде за се засече и да се подготви за печење.

IMG_20151009_102406.jpg
Инаку тиквите во Тиквешијата годинава добро родија.Впорчем одличен е родот за речиси сите земјоделски култури, па и на овој потценет но мошне корисен зеленчук кој за некој претставува овошје, што на крајот на краиштатата и не е битно каде е класифициран.Битно е што според хранливите својства е во рангот со егзотичната банана.

м.д.

РТК на оваа тема разговараше со професор Благој Мишовски.

За линк до видеото, кликнете овде.

 

ВРЕМЕПЛОВ НА КАВАДАРЦИ:

1.   Дел од Градскиот плоштад...пред 2 Светска војна-Од книгата ,,Кавадарци некогаш и сега “ на Ване Малинков -Чендо.,

 

 

2.   Центаротна Кавадарци;паркиралиште пред бавчата на Хотел ,,Балкан,,

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА