Согласно утврдената динамика за работа, веќе неколку денови по ред се одвиваат градежни работи за изградба на патот од Горни Дисан до Вешје. Проектот ќе се реализира во три фази, при што во рамките на активностите од првата фаза се врши изградба на патот во должина од 800 метри со средства обезбедени преку ИПАРД програмата, додека останатите две делници во должина од 634 и 400 метри ќе се рализираат со финансии обезбедени од ИПА преку Светска банка и ИПА проектот за меѓугранична соработка Во моментов се изведуваат земјени работи за проширување на оваа делница од проектот, по што ќе следуваат и останатите градежни активности за изградба на комплетно нов пат кој Горни Дисан ќе го поврзе со Вешје, пишува порталот неготино.гов.мк.

Фолклористите од КУД "Ацо Ѓорчев" од Неготино се вратија од петдневната турнеја во Бугарија,за ова информираше денеска директорката на неготинскиот Центар за култура Мирјана Димова. Впрочем, друштвото работи во рамките на културниот центар. Таа нагласи дека по трите успешно реализирани турнеи во српско Врање, Градишка во Босна и Херцеговина и во Будва, Црна Гора, каде што со своите настапи успешно го презентираа македонскиот и фолклорот карактеристичен за неготинскиот крај, членовите на културно уметничкото друштво „Ацо Ѓорчев“ од Неготино и понатаму продолжуваат со континуираните настапи во земјава и странство. -Во периодот од 27 до 31 август членовите на друштвото престојуваа во градот Русе-Две Могили во соседна Бугарија, каде што земаa учество на 12 меѓународен фолклорен фестивал, кој традиционално се одржува во овој град, соопшти директорката на Центарот за култура "Ацо Ѓорчев" Јованова нагласи дека ова беше уште еден успешен настап на членовите на неготинското друштво и афирмирање на македонскиот фолклор на меѓународно ниво. Така ќе продолжат и во иднина.

Министерот за привлекување странски инвестиции во Владата на Република Македонија Џери Наумоф престојуваше во работна посета на Општина Неготино при што најпрво оствари средба со својот домаќин-градоначалникот Ванчо Апостолов, по што двајцата заедно со своите тимови присуствуваа на отворањето на нов производствен погон во Неготино. Станува збор за инвестиција на наша сограѓанка со подолг престој во САД која одлучила во родниот град да започне бизнис за производство на здрава храна, а министерот Наумоф и градоначалникот Апостолов на лице место се запознаа со процесот на производство и асортиманот на производи кои сопственичката очекува своето место да го најдат не само на македонскиот, туку и на балканските пазари. Доколку работите се одвиваат со очекуваните резултати, отворањето на овој погон ќе претставува увертира во изградбата на фабрика за производство на здрава храна во општина Неготино во која потенцијално работа ќе најдат од 70 до 80 невработени лица.

 Во организација на општина Неготино, Министерството за животна средина и просторно планирање, Европската делегација во РМ и ЕУ Инфоцентарот во Скопје во Неготино,  се спроведе активноста „Ден без автомобили“.

Повеќе артикли...

МеталАпостолов
MM-Biro

Временска прогноза

Kavadarci Macedonia Cloudy, 15 °C
Current Conditions
Sunrise: 5:0 am   |   Sunset: 8:10 pm
75%     6.4 km/h     33.119 bar
Forecast
ПонLow: 14 °CHigh: 23 °C
ВтоLow: 14 °CHigh: 20 °C
СреLow: 14 °CHigh: 21 °C
ЧетLow: 13 °CHigh: 22 °C
ПетLow: 13 °CHigh: 26 °C
СабLow: 13 °CHigh: 27 °C
НедLow: 16 °CHigh: 26 °C
ПонLow: 16 °CHigh: 27 °C
ВтоLow: 16 °CHigh: 29 °C
СреLow: 17 °CHigh: 29 °C