/Видео/ Неготино : Изложба на етнолошки предмети“...

Неготино
Типографија
На изложбата беа  претставени околу 100-тина етнолошки предмети кои се дел од збирката на етнолошки предмети во сопственост на Музеј на град Неготино.
Изложените предмети се изработени од метал, дрво, керамика, текстил и стакло, изработени од локалните мајстори занаетчии и потекнуваат од околните селски населби од општина Неготино како што се селата:  Долни и Горни Дисан, Вешје, Војшанци, Бистренци, Криволак, Тимјаник и др.

Изложбата беше реализирана  со поддршка на Министерството за култура, ќе на отварањето за неа говореше м-р Анита Ѓорѓиоска, етнолог од Музеј-Куманово.На присутните им се обрати директорката на Установата Музеј на град Неготино-Драгица Чекорова која не го криеше задоволствто од поставката на вака вредна етнолошка изложба .

МеталАпостолов
MM-Biro
Gjorche Petrov

Временска прогноза

Kavadarci Macedonia Showers, 20 °C
Current Conditions
Sunrise: 5:41 am   |   Sunset: 7:31 pm
77%     17.7 km/h     33.017 bar
Forecast
СреLow: 17 °CHigh: 26 °C
ЧетLow: 19 °CHigh: 28 °C
ПетLow: 17 °CHigh: 32 °C
СабLow: 19 °CHigh: 32 °C
НедLow: 20 °CHigh: 32 °C
ПонLow: 20 °CHigh: 32 °C
ВтоLow: 18 °CHigh: 32 °C
СреLow: 18 °CHigh: 32 °C
ЧетLow: 18 °CHigh: 32 °C
ПетLow: 18 °CHigh: 32 °C