AД„Гоце Делчев-Тиквеш“ започна со берба на Супер ран „Афус Али„

Тиквешија
Типографија

Бербата на трпезно грозје во најголемиот производител во земјава   АД „Гоце Делчев-Тиквеш„ започна денеска и ке трае се доцна во есен

-Родот годинаве е одличен , количината што ке ја набереме исто така, но имаме недостиг од грозјеберачи, што е проблем , ни рече денеска  Ристо Милев директор на АД“Гоце Делчев-Тиквеш“-Кавадарци.

Овде на  површна од 240 хектари започнува , бербата  на трпезнио грозје по кое ова АД е познато во земјава и Европа.Тиквешијата раѓа најубаво грозје.И годинава е така. АД „Гоце Делчев-Тиквеш„ очекува да произведе и пласира околу 3 милиони килограми од кое 1,5 милиони се надева ке го продаде пакувано.

-Се работи за мошне квалитетен род, и ние  со оглед на тоа што имаме традиционални купувачи-партнери и ке го продадеме на познати пазари кои со децении работат со нас-вели Милев и додава:

-„Бербата кај нас ке трае подолго и ние за неа се спремаме цела година.Годинава од трпезните сорти ке имаме берба и пласман на: Кардинал( за 10-тина дена),потоа следуваат Викторија,Мишел-Палиер,Мускат-Италија,Мускат-отонел,Афус Али,Молдавија и други“.РТК.МК деновове ке ги посети плантажите  на „АД Гоце Делчев-Тиквеш„

_1.jpg

DSC0066.jpg

 

МеталАпостолов
MM-Biro
Gjorche Petrov

Временска прогноза

Kavadarci Macedonia Mostly Cloud (day), 30 °C
Current Conditions
Sunrise: 5:13 am   |   Sunset: 8:2 pm
40%     17.7 km/h     32.814 bar
Forecast
ВтоLow: 18 °CHigh: 30 °C
СреLow: 18 °CHigh: 30 °C
ЧетLow: 17 °CHigh: 29 °C
ПетLow: 19 °CHigh: 31 °C
СабLow: 18 °CHigh: 34 °C
НедLow: 17 °CHigh: 36 °C
ПонLow: 18 °CHigh: 31 °C
ВтоLow: 17 °CHigh: 27 °C
СреLow: 18 °CHigh: 29 °C
ЧетLow: 17 °CHigh: 29 °C