Сите видеа

/Видео/ Документарен серијал за поранешни фудбалери на ГФК Тиквеш-Никола Глигоров

Никола Глиговов активен фудбалер на ФК Тиквеш о д 1972 до 1986 година.Со  фудбалот и понатаму се занимава како тренер на неколку тимови, па и на матичниот „Тиквеш“.Пред микрофонт на РТК.МК ја раскажа неговата приказна  за фудбалот кај нас.  

Mоето село / Бесвица

Селото Бесвица се наоѓа во Општина Демир Капија .Некогаш со 300 куќи, сега само со неколку во кој живеат стари луге.Карактеристичен за селото е  чинарот кој се наоѓа сред село-стар 500 години.

/Видео/ Интервју со Ивана Орешкова-млад уметник

Младата 18-годишна Ивана Орешкова  се обидува и успева да биде креативна, инспирирана од нејзината имагинација и гледање на животот.Уметничкиот поглед и творештво неодамна го круниса зо изложба која ја приреди во Неготино, каде ја има подршката на нејзината баба и нејзините пријатели и роднини од овој град.РТК.МК се обидува да го доближи до вас ликот  на ова  млада девојка .

/Видео/ Документарен серијал-Легенди на „ФК Тиквеш“-Ѓоко Ицев

Ѓоко Ицев-фудбал играше полни 10 години. На 26 години, за жал го напушти активниото играње фудбал во ФК „Тиквеш“. За него , неговите соиграчи и граѓани кои гледале фудбал , велат дека бил мошне квалитетен фудбалер.Најголем дел од акциите кога играше во Тиквеш ,одеа преку него, но знаеше да дава и голови.Започна во „Тиквеш„ фудбал да игра 1965/66 година.

/Видео/ Документарен серијал-Легенди на ФК Тиквеш-Витомир Стефанов

Витомир Стефанов играше фудбал во златната генерација фудбалери на Тиквеш зад која се низа историски успеси за клубот од Кавадарци.

/Видео/ НАША ЗЕМЈА: Органските домати на Драги Манев

Ги сади, третира и врши ѓубрење исклучиво на органски начин. Ѓубривото  со кое ги прихранува доматите и другите земјоделски култури е исклучиво од калифорниски црви, препаратите за заштита од болести и штетници, се на база на  органска постапка-без токсини.Драги Манев веќе пет години  тоа го прави  во своето родно село Палукура , и за истото го следат инспектори за органска храна кои му издаваат сертификат со кој тој докажува дека не овластен производител.И годинава доби сертификат за органска храна.

Направени се повеќе тестирања и испитувања на неговите домати пиперки-секогаш имал 100%  исправен органски производ.Тој неговото призводство го продава на Градскиот зелен пазар во Кавадарци, кај овластени фабрики за органска храна во  Македонија и во неколку  продавници во Кавадарци со истакнат сертификат дека се работи за органска храна.

/Видео/ Спортски талент на Кавадарци-Тодор Златев-кошаркар

Toдор Златев е млад кавадарчанец. Има 15 години игра во најквалитената кошаркарска лига во Македонија,  но настапува  во тимот  М-16 и М-18.Одличен кошаркар е .Скромен е  но  има  иднина.Кошарката за него е 'ce.РТК.МК за него подготви 25-минутна емисија...

АлШар2018

АлШар2018

Тиквешки Легенди - Даниел Мојсов

РТК.МК ви ја прикажува емисијата посветена на Кавадаречкиот фудбалски интернационалец - Даниел Мојсов

(Видео) Документарен серијал:Легенди на ФК Тиквеш-Томе Хаџивасилев

Tоме Хаџивасилев -фудбалер и догогодишен директор и менаџер на ФК „Тиквеш.Остави трага во фудбалскиот живот кај нас. Беше бунтовник-како тој се нарекува себеси.Во емисијата отворено зборува за многу досега необелоденети настани и случувања, за обезбедувањето пари за живеење на клубот за  фудбалскиот ангажман, и раководење со ФК Тиквеш.За него неприкосновен играч на сите времиња од Кавадарци  е Вуко Каров, а алфа и омега за афирмација и живот на ФК Тиквеш најзаслужен е Диме Каровски-поранешен директор на ХЕЦ Тиквеш, сега пензионер.

/Видео/ Завршен фудбалски турнир на ФФМ во Кавадарци

На 26 и 27 мај 2018 година  Кавадарци беше домаќин  на фудбалските надежи.Дојдоа најдобрите екипи на детски школи за фудбалери родени 2006,2007,2009, и 2010 од Велес, Неготино, Струмица, Штип  и регионот ,кои играа меѓусебни средби   на завршниот турнир кој Фудбалската Федерација на Македонија го организира заедно со ГФК Тиквеш 1930   неколкумина тренери на  и вљубеници и подржувачи на  фудбалот.Турнирот го отвори Миле Масларков-претседател на Управниот одбор на  ГФК Тиквеш, посакувајќи им на младите фудбалери успешен турнир и фер-плеј натпревари.Се играше на принципот :на три терени , секоја средба се иград на  две полувремиња по 25 минути, три корнери пенал.Поради возраста на фудбалерите теренот беше значителчно намален.

/Видео/   „Збунета бајка“ на „Реплика прва“

Првата приватна школа за актерство: Детско-младинско студио „Реплика прва“  имаше претстава која е резулат на неколку месечна работа на актерот Диме Коцевски кој им го понуди на младите актери своето искуство,умешност и знаење во ова струка со која се занимава и професионално, и тоа доста успешно..

Се работи за реализација на идеа која кај Коцевски тлее од подамна.Интересот за приватната школа за глума беше голем.Посетителите беа поделени во неколку групи.Потребата од глума за децата веројатно беше пресудна за интерсот.Драмските секции во училиштата или ги има или не го задоволуваат комплетните интереси кај учениците и веројатно  ова форма на изучување на актерството се покажа за успешна.

МеталАпостолов
MM-Biro
Gjorche Petrov

Временска прогноза

Kavadarci Macedonia Mostly Cloud (night), 20 °C
Current Conditions
Sunrise: 5:45 am   |   Sunset: 7:25 pm
75%     11.3 km/h     33.153 bar
Forecast
НедLow: 19 °CHigh: 33 °C
ПонLow: 18 °CHigh: 31 °C
ВтоLow: 19 °CHigh: 32 °C
СреLow: 18 °CHigh: 32 °C
ЧетLow: 17 °CHigh: 32 °C
ПетLow: 17 °CHigh: 32 °C
СабLow: 17 °CHigh: 33 °C
НедLow: 17 °CHigh: 33 °C
ПонLow: 18 °CHigh: 30 °C
ВтоLow: 16 °CHigh: 28 °C