Општина Кавадарци во соработка со УНДП и Швајцарската агенција за развој и соработка , а во рамките на проектот “Зајакнување на општинските совети“ започнува со реализација на Форуми во заедницата.
Денеска се одржа првата форумска сесија која предизвика голем интерес кај граѓаите и здруженијата . Ова се проектни форуми за кои е обезбеден фонд од 50 000 CHF , а ќе се финансира најмалку еден, а најмногу три проекти. Проектите кои ќе ги подготвуваат граѓаните ќе бидат за интервенција во областа на Социјална инклузија.
Форумот го поздрави градоначалникот Митко Јанчев.

Општина Кавадарци во соработка со УНДП и Швајцарската агенција за развој и соработка , а во рамките на проектот “Зајакнување на општинските совети“ започнува со реализација на Форуми во заедницата и ве поканува да бидете дел од нив.

Oрганизаторот ве поканува да присуствувате на форумот на заедница каде  со вашите идеи и потреби одлучувате како ќе ја изградите вашата иднина. Ова се проектни форуми за кои е обезбеден фонд од 50 000 CHF , а ќе се финансира најмалку еден, а најмногу три проекти. Проектите кои ќе ги подготвуваат граѓаните ќе бидат за интервенција во областа на Социјална инклузија.

Првата форумска сесија ќе се одржи утре 19.јуни 2019 година во салата на Општина Кавадарци со почеток во 13 часот.

На денешната прес конференција градоначалниот Митко Јанчев и Ненад Јовановиќ -од Форуми во заедницата говореа за значењето на утрешната прва сесија.

 Во галеријата на Домот на културата „Иван Мазов Климе“ во Кавадарци беше организиран мултимдијален културен настан во чест на прерано починатиот ликовен уметник Димитар Младенвски (1970- 2007) од Скопје.

Филмови, работилници, забава за младите во Дом на култура “Иван Мазов - Климе“ Кавадарци на 19 и 20 јуни со почеток од 11.00 часот.
Фестивалот во Кавадарци за младите носи најнови филмови за млади, актерска работилница со актерот Роберт Ристов - ФОТО работилница со Роберт Jaнкуловски , ликовна работилница со Моника Мотеска .
Фестивалот е подджан од Агенцијата за филм, во соработка со Општина Кавадарци и Домот на култура “Иван Мазов - Климе“.
Сите учесници на дводневниот фестивал ќе добијат маичка и ранец.

Во рамките на проектот и руралните средини да добијат детски градинки на Министерството за труд и социјална политика, денеска во село Марена беше предаден во работа објектот„Петар пан„- детска градинка со опфат за грижување на 25 до 30 деца.Градинката ја изгради Локалната самоуправа Кавадарци  а целосно ја опреми Министерството за труд и социјална политика од каде има информација дека годинава се изградени над 30 објект за згрижување на деца, а Кавадарци ке добие уште една голема.Градоначаникот Митко Јанчев, при обраќањето денеска, најави дека во текот на ова лето ке бидат предадени нови занимални со проширување на постојните единици , така што   ке се зголеми можноста од запишување на нови деца.Инаку во градот има потреба од изградба на нова градинка која Кавадарци најверојатно ке ја добие.

На свеченоста во село Марена присуствуваше и министерката за Труд и социјална политика Мила Царовска

Викендов во Дојран се одржа државното првенство во риболов на пливка со јадица, во категорија на деца до 15 години.

Пред се учесниците-деца храбро ги издржаа напорите кои треба да се вложат да за се учествува на Државно првенствто, а пред се притоа важно беше да одолее на високите темоартури кои ги следеа за време на натпреварот.

Резултатите се одлични, за кавадаречкото риболовно друштво „Оскар“.Тие беа екипно први а првото место беше освоено и во поединечна конкуренција .Епитетот најдобар го понесе Антонио Еленов. На второ место во екипна конкуренција се пласира РД„Св.Апостол Павле“ од Охрид, а трети екипно а второ и трето поединечно беа натпреварувачите од „Мамец„ од Прилеп.

Повеќе среќа за останатите екипи наредната година.

Целиот натпревар одлично беше организиран од Македонската риболовна федерација.

Бистро

 

64276996_2218684098245562_176244279344103424_n.jpg64329272_2218683954912243_4570430662821019648_n.jpg64785439_2218684148245557_785874686117412864_n.jpg64204070_2218683904912248_810095278009876480_n.jpg64396147_2218678888246083_7289933869371883520_n.jpg

Цвеќе  на споменикот  положија делегации:Локалната самоуправа, Сојузот на Борци, ОО на СДСМ  и ОК на ВМРО-ДПМНЕ.

Старата куќа на Хаџиманови, а во дворот се собрани браќата на Васил Хаџи Манов (во средината стое), со неговите браќа, снаи, неговата стрина и внуци. Фотографијата ја снимил Благој Мангаров во 1935 година

Се известуваат граѓаните кои ги користат паркинзите кај зградите Силекс, утре 19.06 од 06 часот да ги поместат нивните возила поради перење на паркинзите. Ве замолуваме за коректност и соработка се со цел на време и професионално да си ја извршиме обврската.

ЈП„Комуналец-Кавадарци

         По силното невреме кое ја зафати Општина Кавадарци ,Градоначалникот   Митко Јанчев излезе на      терен заедно со службите за интервенција.Сите нанесени штети се навремено санирани.Јанчев на лицe место се запозна со последиците од поројниот дожд и невремето.

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА