Втора година  четворица велосипедисти од Кавадарци , ентузиијасти и почитувачи на делото на Тоше Проески,членови на Здружението „Тиквешки Тоачакџии„ ке ја возат делницата од Нова Градишка,  местото каде загина Тоше 2007 гоидина, до неговото родно Крушево.Екпседицијата годинава има уште еден член - актерот Диме Коцевски, кој има логистичка улога, во која е предвидена и изработка на документарна репортажа, за се што ќе се случува на  патот долг над 1.000 километри.

Реакција по повод одлуката на владата за субвенции на лозарите од два денари.

Градоначалникот Митко Јанчев   денеска  на прес конференција  на средба со новинарите соопшти за успешноста на годинашнава манифестација .На “Тиквешки Гроздоберот  2019 “се испиени  над 25 илјади литри вино , на вечерта  на концерот на Чолиќ присуствувале над 65 илјади гости.

На прес конференција претпладнево, Здружението„Напредни лозари„ градоначалникот Митко Јанчев и пратеникот Панчо Минов изразија  задоволство за ветувањата на Владата за исплатата на денарот од лани по килограм грозје и  интервенцијата оваа откупна сезона  и ,начинат на исплатата за годинашнава реколта. Тие се заложија за наредната откупна сезона, подготовките да започнат веднаш.

На 7 Септември 1976 година  свечено е откриена Спомен костурницата на паднатите борци од НОВ 1941-1945 година. Автор на Спомен костурницата е арх. проф. Петар Мулучковски, а претставува стара македонска куќа која би била вечен дом на 333 паднати борци и жртви на фашистичкиот терор од општина Кавадарци. Моштите на борците барем на оние кои се пренесени во партизанските гробишта кај црквата Св. Димитрија се есхумирани и. пренесени во Спомен костурницата. Фотографијата ја снимил Бранко Ивановски.

П.Камчевски

Прес конферекција во Општна Кавадарци.

Митко Јанчев-градоначалник.-„  На Тиквешкиот гроздобер годинава очекуваме околу 60 илјади гости.Поорганизрани сме од лани.Се е ставено во функција на безбедноста и убавиот помин на сите посетители на Гроздоберот. Од буџетот на општината одобрени 6 милиони денари, а од донации собравме околу 4,5 милиони денари.„

Сизана Андоноски-шеф на Кабинет.„-Три дена  музика и забава за сите вкусови.Забавата ке се одржува  на три локации ; на Костурницата, Полициското паркче и Градскиот Плоштад. Најголеми атракции ; Два  Бона, Јелена Розга, и Здрацко Чолиќ.„

Денеска во  две основни училишта „ООУ„Т.В.Пепето„ и „Гоце Делчев„ ) беа донирани пакети со училишен прибор за социјално загрозени учениици

Митко Јанчев  .„Ланскиот денар од Владата  наменет за лозарите ке се исплати до четврток ( 5/9.2019/, а за годинашниот откуп по средбата  остварена во Владата со премиерот и министерот за земјоделие и во соработка со винарииите поради сушата ова лето  ке биде исплатена  поголема интевентна мерка на обештетување , која ке биде  најверојатно двојно  поголема од лани„.

Прес конференција на Општинска Организација на СДСМ Кавадарци

ТАЛИА ВАСИЛОВА СОЛИСТ ОД КАВАДАРЦИ ВО ПРИДРУЖБА НА СВОЈОТ БРАТ НИКОЛА ВАСИЛОВ НА КЛАРИНЕТ ОД БУГАРИЈА СЕ ВРАЌА СО ОСВОЕНИ 3 ПРВИ МЕСТА,3 - ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ВО 3 КАТЕГОРИИ (ЕСТРАДА,НАРОДНО ПЕЕЊЕ И МИС ПРИНЦЕЗА).

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА