На 7 Септември 1976 година  свечено е откриена Спомен костурницата на паднатите борци од НОВ 1941-1945 година. Автор на Спомен костурницата е арх. проф. Петар Мулучковски, а претставува стара македонска куќа која би била вечен дом на 333 паднати борци и жртви на фашистичкиот терор од општина Кавадарци. Моштите на борците барем на оние кои се пренесени во партизанските гробишта кај црквата Св. Димитрија се есхумирани и. пренесени во Спомен костурницата. Фотографијата ја снимил Бранко Ивановски.

П.Камчевски

 

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА