Mила Царовска-Министер за труд и социјална политика“Ние апсолутно сме спремни и има средства во буџетот да обезбедиме опремување на градинката во Кавадарци до крајот на 2017 година без никаков проблем“

   Според ДИК на ниво на држава гласале 1.189.481 граѓани што е 66,88% излезност.По конечното пребројување     еве ги резултатите.

Oва го рече денеска премиерот Зоран Заев на армискиот полигон Криволак, во рамките на денот за високите гости на вежбата „Змеј заштитник 17“.

Светскиот ден на планината, вчера планинарските друштва од земјата го одбележаа со средба која ја одржаа на Матка-Скопје.

На први април пчеларите мора да направат попис на пчелните семејства

 

Доналд Трамп беше избран за 45. претседател на САД.

 

Во светот денеска се одбележува Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2016 година, 75.3 отсо од домаќинствата имале пристап на интернет од дома, што е за шест процентни поени повеќе во споредба со истиот период од 2015 година. Учеството на домаќинствата со широкопојасен интернет во вкупниот број на домаќинства е зголемено од 69.0 отсто во 2015 година на 74.7 отсто во 2016 година. Речиси сите (99.2 отсто) домаќинства со интернет-пристап имале широкопојасно (фиксно или мобилно) поврзување на интернет.

Во првото тримесечје од 2016 година, од вкупното население на возраст од 15 до 74 години, интернет користеле 72 проценти, а 61 отсто го користеле секој ден или речиси секој ден.

Вкупно 19.3 проценти од лицата кои кога било употребиле интернет, нарачале/купиле стоки или услуги преку интернет 

Речиси половината (49 проценти) од корисниците на интернет во последните 12 месеци немаат дадено лични информации на интернет, додека најдавани лични информации онлајн се податоците за контакт (37 отсто) и личните податоци како име, дата на раѓање, број на лична карта (33 отсто).

Над 150 планинари од Скопје, Битола,Прилеп,Кичево,Кавадарци и други градови на Македонија учествуваа вчера во маршот до врвот „Орле“

 

               Вакцинацијата против сезонски грип во Македонија  започува од денеска а во Кавадарци од утре.

                Вакцината штити од 3 типа на вируси ( 2 А и 1 Б) и е наменета главно за лица со хронични болести независно од возраста, за лица над 65 години, за лица со намален имунитет, лица кои се изложени на контакти со многу други лица, здравствени работници и за сите оние кои по своја желба сакаат да превенираат инфекција на грип.

               Во  Кавадарци во Центарот за јавно здравје  денеска ни потврдија дека ке се имунизира и годинава за ситеграѓани кои сакаат да се заштитат од сезонскиот грип.

-За наши потреби, според бројот на заинтересирани, на располагање е бројка од околу 800 вакцини, вели Д-р епидемиолог Ристе Јовановски.И лани имавме ваква бројка и сметаме дека таа одговара на потребите на градот.Утре изутрина во Центарот за јавно здравје Кавадарци стартуваме со вакцинирање,вели Јованосвки.

Вакцинирањето ке се обавува секој работен ден од 9 до 14 часот а цената на вакцината изнесува 400 денари.

         

Подкатегории

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА