На 24 септември 1943 година , со наредба на ГШ на НО војска и партизанските единици на Македонија на планината Кајмакчалан од партизанските одреди “Добри Даскалов“, “Сава Михајлов“ како и дел од битолскиот одред “Гоце Делчев“ е формиран баталјонот “Страшо Пинџур“.

25 јуни 1936 година во 52 година од животот во Софија почина македонскиот револуционер и војвода од времето на илинденскиот и поилинденскиот период , Мишо Шкартов.

НА  15 септември 1901 година во Кавадарци доаѓа и 7 дена престојува идеологот на македонското револуционерно движење Гоце Делчев.

На 7.06.1943 година (пред 75 години) отпочна Јунската офанзива на бугарскиот окупатор во Тиквешијата.

 На 12 септември 1932 година. Во Кавадарци е формиран Фудбалскиот клуб “Монополски“. Формиран е по иницијатива на Јанко Јанковиќ и Александар Хадкинсон.

Oд 28 до 30 мај во селото Бегниште се одржала реонска конференција, на која присуствувале 60 претставници на скоро сите села од Тиквешијата. Оваа конференција добива карактер на конгрес на кој била донесена одлука за кревање на Тиквешкото востание.

5 септември 1931 година во Кавадарци е роден Вуко Каров, еден од најдобрите фудбалери во историјата на кавадаречкиот фудбал .

14 мај се навршија 75 години од формирањето на тиквешкиот партизански одред “Добри Даскалов“.

На 13 август 1943 година , во месноста “Калница“, близу Кавадарци од страна на соработник на бугарскиот фашистички окупатор е убиен Тоде Хаџи Тефов-Шустри, постариот брат од браќата Хаџи Тефови.

Пере Тошев е роден во 1865 година во Прилеп, во семејство на богати и видни иселеници од Дебар.

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА