На 22 февруари 1907 година во турскиот затвор на островот Родос по три годишна робија почина Јованче Велков.

 20 февруари 1790 година во с. Корешница, близу Демир Капија е роден македонскиот печатникар и преродбеник Даскал Камчев Колев Наков Поп Ангелов.

На денешен ден 1960 година  излезе првиот број на средношколскиот весник “ЗБОР“

Тој бил претседател на Градскиот Народен Одбор (градоначалник) на Кавадарци ,директор на „Тиквеш„ и пратеник

На 30.01.1878 година се навршуваат 140 години од раѓањето на тиквешкиот војвода

На 2 февруари 1870 година во Кавадарци е роден Тасе Бошков-кмет на Кавадарци убиен кај „Поланата„ 1913  година.

1945 година во Кавадарци по изречената пресуда стрелан e полковникот Љубен Апостолов, командант на 56 пешадиски полк на бугарската армија

На 9.февруари 1920 година во Кавадарци е роден Пано Мударов-Фрањо.

Ликовен уметник кој остави неизбришливa трага во ликовната уметност кај нас

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА