Денеска се навршуваат 200 години од изградбата на ваташката црква Успение на Пресвета Богородица.

На 15 Јуни 1913 година започнува првиот бунт против српската власт, кој започнува во Тиквешко и е познато како Тиквешко востание.

 

Атанасов е прва жртва на фашизмот од Тиквешијата

Загина  Димката Ангелов Габерот-непризнаениот народен херој  кој во суштина беше повеќе од тоа-личност каква Македонија ретко раѓа.

-Загина Ване Стефанов-Тенеќеџијата

На 7 јуни 1943 година започна Јунската офанзива на бугарскиот окупатор во Тиквешијата.

На  7 јули 1903 година- загина Ефрем Галев

1340 година е осветен манастирот Св. Ѓорѓи Полошки

28 јуни 1906 година во Ваташа е убиен македонскиот револуционер и месен војвода од времето на илинденскиот и поилинденскиот период, Јованче Поп Антов.

На 5 мај 1881 година во Кавадарци е роден Милан Поп Михајлов

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА