Претставници од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, заедно со градоначалникот на Росоман, Бранко Јанев, Државниот инспекторат за земјоделство, Државната фитосанитарна лабораторија вчера во Росоман, ги посетија откупните пунктови за праски.

Во Росоман вчера Ротаракт донира спорска опрема и реквизити во ООУ„Пере Тошев„.Опремата е добредојдена за учениците кои ќе им имаат можност да ги користат двете игралишта за кошарка и ракомет односно мал фудбал.Истовремено извршено е обележување на двете игралишта.

Денеска во Росоман продолжи манифестацијата “Праскобер 2019“.

Се одржан меѓународен турнир во мал фудбал (ветерани) помеѓу екипите на Анина (Романија),Пландиште (Србија), Борнова (Турција) и општина Росоман.

-Од 19 до 21 часот  се одвиваше  Културно уметничка програма и настап на локални солисти.
- КУД Младост - Јосифово
- КУД Тиквеш - Кавадарци
- КУД Росоман - Росоман
- КУД Младост Велика греда
- КУД Јасен - Велики Гај

 

Претходни присутните ги поздрави градоначалникот на Општин Росоман Бранко Јанев.

За утре,недела 16.06.2019 ,предвидено е одржување на традиционалниот панаѓур.

Денеска во Општина Росоман беше потпишан договорот за реконструкција и адаптација на дел од постоечки објект за потребите на ЈОУГД Праскичка помеѓу општина Росоман и изведувачот Ми-комерц.

Опозиционата ВМРО-ДПМНЕ денеска со свој преставник во Росоман.Цветан Трипуносвки се запозна со најновата состојба со ниската откупна цена на праските и разочараноста на производтелите поврзана со цените на ова рано овошје.

Вработените од општина Росоман, ЈПКД Росоман, Детска градинка Праскичка како и ученици од ООУ Пере Тошев реализираа акција за почиста општина Росоман.

Општина  Росоман, на Духовден традиционално  започнува бербата на праските, кии се заштитетн  знак на Росоманска Општина.Годинава праскоберот започна, но сепак симбилично тоа ке се направи на Духовдем.Затоа Опшгтина Росоман ги поканува граѓаните да го резервираат овој термин за едно поинакво искуство и да дојдат во Росоман на Духовден.

“Почитувани сограѓани и жители на Росоман Манастирец и Рибарци поради зголемената потрошувачка на вода и поради лошата Хидролошка состојба во земјата и регионот се соочуваме со проблем за редовно снабдување со вода и поради тоа ќе се спроведуваат рестрикции во Кавадарци и Росоман. Водата во во. Росоман ќе ја нема во попладневните и вечерните часови а ќе биде пуштена во раните утрински часови. За нови промени дополнително ќе бидете известени. ЈПКД Росоман дополнително ќе се ангажира за надминување на овој проблем. Ги замолуваме граѓаните за разбирање и стрпливост.„

ЈПКД „Росоман“ директор Гоце Величковски

Јавната консултација за Извештај за процена на животна средина и социјални аспекти ,План за управување со животната средина и Механизам за жалби и поплаки за наведените проекти, во делот на заштита на животната средина и социјалните аспекти ќе се одржи во Општинa Росоман на 06.06.2019 година (четврток) со почеток во 11 часот во просториите на општина Росоман.

Во просториите на општина Росоман јубилејни признанија добија крводарителите од Росоман.Признанијата им беа доделени од страна на Општинската организација на Црвен крст, додека општина Росоман се погрижи крводарителите да добијат скромни подароци.

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА