МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Улицата „Тиквешко востание„ (ЈНА) и Кејот на реката

Денеска од фототеката на Музеј галеријата ви нудиме можност да погленете како се градеше сегашната улица „Тиквешко Востание„ поранешна (ЈНА) и кејот на реката „Луда Мара.

На првата фотографија е прикажана изградбата на улицата “ЈНА“, денес “Тиквешко востание“ во 1959 година.Тоа го прават ретки мајстори кои го познаваат овој неимарски занает на поставување на гранитни коцки кои трат многу години .Тие изведуваат сличн работи и на други централни улици во градот.Се до асфалтирањето ова улица беше ,„послана„ со коцки.На фотографијата од десната страна се гледаат куќите на Тошо Чулев, Перо Угуров итн.

17499127_232738747194101_899006844507642074_n.jpg

7266776ED7614B499083D1CB57DFF77D.jpg

download.jpg

Втората фотографија е од времето на крајот на пеесетите години кога се изведува првата изградбата и уредување на на кејот на реката „Луда Мара“ во 1957 година , зафатот е од горниот мост на реката до спојот на Ваташа со Кавадарци. Останатите две фотографии се од денешно време од подолниот тек на реката.

П.Камчевски - Музеј галерија