На 26 август Фолкорниот анасамбл Тиквеш од Кавадарци патува за Република Турција каде ке учествува на меѓународниот фолкорен фестивал на кој ке настапат 13 ансамбли

Се работи за реномиран фестивал на кој кавадарчани како етаблирани играорци, беа почестени што се поканети и со задоволство патуваат во пријателска Турција.

-Досега во Турција сме настапувале 12 пати и носиме феноменалнио спомени одовде.Насекаде сме примани одлично и сега очекуваме да биде и сега дака. Организаторот за нас и останатите учесници планира дефиле и и три настапи.Ние сме пофготвени достојно да го презентираме македонскиот фолкор, вели Илија Филов-кореограф на ФА„Тиквеш„ кој работи во состав на Домот на културата-Кавадрци.

Нашиот ансамбл е преставник на Република Македонија а од Турција се враќа на 1 септември.