МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

Tиквешкиот Гроздобер е манифестација од стопанско- туристички карактер-традиција долга над 50 години.За Кавадарци Гроздоберот е централен годишен настан од врвен приоритет

Еден период ,тогашната локалната власт, не го организираше, од причини кои само тие си знаат. Последните ,скоро,две декади Гроздоберот како тридневен општински хепенинг доживува своевидна ренесанса,битно поразлична од она во минатиот век.Тоa особено се огледа во Карневалот.Сега овој централен дел на Тиквешкиот гроздобер има повеке гламур,модерен пристап кон обичаите,мешање на интeрнет сензациите со древноста за виното и лозата,a притоа да се задоволат сегашните барања на младите и друго.Порано многу ретко или воопшто пеачи или групи од други земји,доаѓаа на Гроздоберот.Ги имаше но сепак домашните ја чинеа забавата.Сега пак без звезда како да немало Гроздобер.Порано можевте вино и ракија да си купите каде сакате и колку сакате.Сега само на Плоштадот и на места и по цени кои ке ги одреди винаријата или трговците.Ова чисто за споредба, затоа што половина од посетителите на Гроздоберот биле и на старите и на новите Гроздобери .

14142025_10207516156442596_6081371282034252939_n.jpg

Централниот настан Карневалот, сега Винскиот карневал,с’е чини е на најчеста „мета“ на граѓаните и на кавадачани но на гостите.Никому не можеш да му угодиш.Едно време учествува над 1.400 , потоа бројката падна на 800, стагнира бројот на маските ,лани на 13, а годинава таа бројка достигна 22.И тоа со напор на организаторот - Агенцијата за празници и манифестации, кое е независно тело надвор од Општината, кое ги осмисли сите содржини, па и карневалот.За да се анимира и стимулира поголемо учество од градот беше објавено доделување на вредни парични награди.,Така и бидна, но...Пак работата не се погоди.Не за сите.Еден дел од гледачите на карневалот изразија незадоволство од презентација и изведбата на маските(особено групните) гледајки на нив како на дел од мозаикот кој е целосен кога е цел.Дури некои од нив и не беа извоени како посебно квалитетни освен традиционалните џаламари(нашите и бугарските,маските од Словенија и Хрватска, струмичката и сл).Фали професионалност и тежина на поставката, нешто што одредени години беше присутно и на кавадаречкиот карневал.

Зоран Станоев-Дејзи до кого доаѓаат најголемиот број на критики,и пофалби за Винскиот карневал за нашиот портал изјави.

-За тоа каков бил годинава Карневалот на Тиквешкиот Гроздобер, само ке ја цитирам изјавата на Заменик претседателот на европската карневалска асоцијација Бранко Брумен дека годинава за разлика од лани имало повеќе маски и доволно ученици и имам пофалби за она што го видов во Кавадарци.

За учеството на повеке ученици и деца во поставките,од организаторот велат дека тоа е нормално , бидејќи таквите поставки се застапенаии и со таа возраст ги има и на другите карневали каде учествуваме-вели Станоев кој е дел од Асоцијацијата која го организира Гроздоберот во Кавадарци.

Нашиот не е Бразилски туки Европски карневал

Можеше ли повеке, требаше ли уште нешто да се стори за да има помалку незадоволни,секако да.Секогаш може и треба да се стремиме кон поголема професионалност, и за карневалот да се мисли уште сега,како во Бразил.Таму, за една маска се подготвува цела година.Ние не сме бразилски карневал, но можеме барем да заличиме на европски, затоа што и тежнееме кон Европа.Но треба нешто да учиме и од нашите, македонски карневали; Вервчанскиот,Струмичкиот на пример.Но во контра одговорот на ова некој би рекол дека ние кавадарчани сакаме да видиме убава маска но како сеирџии – не сакаме да учествуваме, имаме многу слаб интерес.Ова е вистина.Затоа организаторот го распиша конурсот за избор на најдобри три маски за кои оддели не баш мали пари.

Без разлика на се’ , критиката и оценките кон организаторот за карневалот треба да се примат , апсолвираат и соодветно процесуираат , за в година да биде подобро.Впрочем Карневалот се прави за задоволство на граѓаните, не за елитите.

Треба да се работи на тоа во Кавадарци трите дена на манифесатцијата да бидат присутни повеке винарии на едно место.Да се точи бесплатно или ефтино вино,помалку да личиме на скараџиски панаѓур а повеке на винска манифестација со октоберфестовски манири:Виното и грозјето да ги имаат главните роли .Тешко е тоа да е постигне со оглед на нашиот менталитет, навики и други влијанија, но може да направимје обид, една проба,па може и да успее ?!!!

14141704_1132384016800910_7150920493421716027_n.jpg

А големите концерти во петок и сабота се без погодување.Некој ги сака Цеца и Северина, други Здравко Чолиќ, трети сакаат да се пее и свири само македонско, четврти да им свири и пее локалната музичка елита,а некои богами сакаат странска музичка атракција.Тука погодувење нема.Треба да се почувсатвува сенсот на популарноста во моментот или пак да се практикува една иста „шема“ која би била заштитен знак на Тиквешкиот Гроздобер, без разлика на различните вкусови.

00001decaaaa.jpg

Најважно од се е да се погоди вкусот и очекувањето на најголемиот број граѓани и посетители.Сето останато или разни калкулации„не држат вода“.Кога ке се постигне целта на над 50 насто од посетителите да им се бендиса Гроздоберот, тогаш сме завршиле добра работа.И уште нешто.На имиџот на медиумската популаризација на ова 5 децениска кавадаречка манифестација во земјата и светот, треба да се работи 365 дена, секој ден-неуморно...така ке има поголем успех, ке видите.