По повод 25 години независна Република Македонија во Кавадарци беше отворена изложба посветена на годишнината од независноста на Република Македонија.

Изложбата ја сочинуваат 20 банери на кои се претставени документи и фотографии од изминатите 25 години и го опфаќаат секој сегмент од општествено-политичкиот развој и живот на државата, како што е процесот на осамостојување, првите важни акти, спорт, култура, уметност итн.

-Поместени се најзначајните случувања и моменти од референдумот до денес кои говорат за осамостојувањето нан РМ,монентарното осамостојување, формирањето на Македонска војска, полиција, влегувањето во ОН и други значајни случувања .Еве што на отварањето рече м-р Дора Јурукова од Државнмиот архив на РМ