МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Вчера тим од владини економски советници беше во работна посета на Кавадарци каде остварија бизнис средби со градоначалникот Митко Јанчев и претставници од бизнис секторот.По разговорите во Кабинетот Јанчев со гостите ги посетија: Винарија Попови, Синалко и Кожувчанка,Слога Пром,Винарија „Јаковлевски“ и ВВ “Тиквеш“.

Високата владина делегација составена од економски советници и промотори во која беа Директорот за економска и јавна дипломатија, амбасадорот Игор Попов, економскиопт советник за Турција Сузана Тунева, економскиот советник за ОАЕ и земјите од заливот Бекри Ајдини, економскиот советник за Полска и земјите од Вишеградската група, Иле Псалтиров и економскиот советник за Германија и Австрија, Абдилџемил Саити. На почетокот на посетата тие во кабинетот на градоначалникот Митко Јанчев остварија средби со претставници од бизнис секторот во градот, се запознаа со увозно извозните активности и работата на компаниите. Следуваше посета на семејната винарија Попови каде се запознаа со квалитетот и винските сорти,количеството и начинот на производство. Следуваше и посета на апартманите во склоп на винаријата по што во краток разговор со сопствениците се разговараше како би можеле тие да помогнат каде и како да ги промовираат нивните вина и на кој начин и владата би можела да им излезе во пресрет на ваквите и слични винарии.Потоа гостите заминаа во посета на компанијата Кожувчанка. Овде високата делегација оствари средба со менаџерката Јанинка Чупарковска со која заеднички направија тура низ производниот погон и разговараа за работи кои тие како економски советници и промотори би можеле да ги применат. Советниците се запознаа со комплетниот процес на производство како и со сите алктивности кои оваа компанија ги превзема како во нашата држава така и надвор од границите на Македонија.Следуваше и посета на компанијата Слога пром.Беа разгледани капацитетите на компанијата а потоа во разговор со сопственикот се осознаваа податоци како владата а и самите тие како промотори би можела да помогнат во развојот на компанијата но и поттикнување на извозните активности во земјите каде тие ке бидат актуелни економски советници.Владината делегација ја посети и семејната винарија Јаковлевски. На лице место се запознаа со процесот на производство капацитетите и сортите на грозје и вино кои оваа винарија ги практикува. Во разговор со сопственикот покрај дегустацијата се разговараше и за сите проблеми со кои малите семејни винарии се соочуваат и на кој начин би можело да им се излезе во пресрет а особено со промоција ширум светот како еден чекор кон зголемувањето на извозот на квалитетни вина од нашата држава. На крај високата делекација работната посета ја заврши во најголемата балканска визба ВВ Тиквеш.

М.В.

193941906_329407408586801_435906868424968005_n 193983103_1928549823987800_1298962693190655100_n 194063792_829295098025356_4978202471547230016_n (1) 194613497_1203134876813546_6451524203300208735_n 194615583_274478127741473_2346322014153401687_n (1)