МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

„Владата предводена со СДСМ се грижи за граѓаните!

Владата предводена од СДСМ сериозно се справува со предизвиците од најголемата економска и енергетска криза која го има зафатено европскиот континент, поради случувањата со војната помеѓу Украина и Русија.

Владата предводена од Премиерот Димитар Ковачевски, го предложи пред јавноста новиот пакет на антикризни мерки со кои ќе се намали ударот врз граѓаните, работниците, пензионерите.

Новиот пакет на антикризни мерки содржи:

Субвенционирање на 80% од струјата за 661.000 домаќинство и 72.000 мали потрошувачи, фирми кои вработуваат речиси 98% од работниците во Македонија; Над 330.000 пензионери ќе добијат повисоки пензии согласно новата методологија; 000 денари во наредните 4 месеци ќе добијат пензионерите кои земаат пензија во износ до 11.525 денари; 000 денари во наредните 4 месеци ќе добијат и пензионерите кои земаат пензија во износ од 11.526 денари до 14.000 денари; 000 денари еднократна помош се оделени за 36.000 домаќинства, приматели на гарантирана минимална помош; 000 денари месечно во наредни 4 месеци ќе се исплатат на речиси 42.000 лица од ранливи категории; Ги субвенционираме платите, се грижиме за работниците и најзагрозените во услови на една од најтешките економски и енергетски кризи; 365 основни и 109 средни училишта ќе бидат на регулиран пазар за струја, за да може образовниот процес да тече непречено; Болниците и мерните станици за водни пумпи ќе купуваат евтина струја од ЕСМ; Предвидени се повеќе евтини кредитни линии за стопанството за одржување на ликвидноста на компаниите; Обезбедени се средствата за поврат на ДДВ и пред законскиот рок од 30 дена за да има зголемена ликвидност; Обезбедени се средства за граѓаните корисници на „Мој ДДВ”; Предвидени се и субвенции во земјоделството за обезбедување храна, зголемување на приноси, стимулирање продуктивност, како и поголема конкурентност.

Со новиот сет мерки кој е во износ некаде од над 350 милиони евра, кризата ќе ја пребродиме заедно.

Никој нема да биде оставен сам да се справува со последиците.

Време е заедно, здружени да го пребродиме периодот кој ни доаѓа!„

се навдува во соопштението....