МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

Пoтребата од Шинтерска служба е голема.Час поскоро треба да се формира, и заживее

Дека има проблеми со кучињата скитници е факт од кој нема бегање.Со тоа се сложуваат и во Локалната самоуправа и градоначалникот и сите претставнци нна институции од јавен карактер.Дека има напади на кучуња скитници во градот исто така е факт.Баби, дедовци, родители често се во придружба на мали деца ученици до училиште од страв дека е можен напад на куче скитник.Факт е дека годинава има многу скитници во градот и со тоа е зголемен степенот на опасност за обичните минувачи, и не само нападите туку и можноста од зарази.

64645454.jpg

Но прашањето не е така едноставно и нема само една страна.Деновиве Здружението за заштита на животни „Аними Реино“ се обрати до јавноста револтирани од постапката на еден сограѓанин кој отрул кучиња. Веројатно на овој чекор се решил поради нему познати причини.Во обраќањетои на службената страница на Аними реино- меѓу другото се наведува ;

„Сакам само да те прашам дали знаеш дека можеби тие животни ќе усреќеа некого, доколку ТИ помогнеше да бидат вдомени, а не брутално убиени.. Кога ги гледам сликите од безживотните тела не можам ниту да поверувам дека некој би направил такво нешто намерно. Кавадарци не е град во кој што има убијци.. се убедував и се обидував да си докажам дека такви како ТЕБЕ не постојат и дека не постои некој кој така безмилосно би расфрлил отров без да му е гајле кому таквите постапки ќе му наштетат.Дали сфаќаш дека убиваш миленичиња? Дали сфаќаш дека убиваш пријатели на луѓето, пријатели на децата, пријатели на оние кои што секојдневно им се радуваат, си играат со нив, ги гушкаат, секој ден го поминуваат со нивните миленичиња стуткани во нивниот скут или пак одвај чекаат да си дојдат од работа и да бидат пречекани од размафтано опавче кое искрено им се радува… Дали го сфаќаш ова?

Како и да е.. се надевам дека ова писмо ќе допре до тебе, на било каков начин. Сфати го онака како што сакаш, не можам да те убедам да престанеш, не со еден обичен лист хартија. Но, те молам размисли! Размисли за твоите постапки и имај на ум дека живеејќи треба да си помагаме, да делиме љубов и добрина и да очекуваме таа да ни биде возвратена. Имај на ум дека човекот низ животот ги гради своите вредности, затоа не дозволувај твоите да се темелат на убиства.. и запомни дека само во хуманоста се гледа големината на еден човек.„

И нема ништо спорно во ова што го пишуваат од ова Здружение, се додека човекиот живот не биде ставен пред оној на животните.Но за да не се прават такви компарации, бидејќи правото на љубовта кон животните е слободно,исто како и слободното движење на секое дете и граѓанин низ Кавадарци, работите треба да се земат во раце од повиканите и ако не ја решат тогаш можат да ја ублажат состојбата.Најдобро со активирање на шинтерска служба скитниците да бидат собрани на едно место или вдомени, најголем дел од кучињата скитници и за нив да се поведе соодветна грижа -соодветно порописите во државата.Да се применат сите позитивни мерки со цел да не се насправи геноцид врз нив.Заштитата и интегритетот на лугето е секако на прво место.

Стравот всаден кај сите нас кога се движиме по улиците ,особено ноќе, треба да го нема, а за тоа сите треба да направат напор повеке.Кучињата кои имаат сопственици да се шетаат со соодветните маски ,редовно да се вакцинираат, и да бидат во соодветни домови.Во Кавадарци кај значаен број сопственици тоа веќе и се практикува , бидејќи се створи култура на чување домнашни миленичиња, но , помладите генерации некако не ја сваќаат сериозноста од ненадејните напади на нивните љубимци.

54354545.jpg

Во една прилика,функционер од од локалната сампоуправа напомна дека состојбата со кучињеата е слична и во другиоте градови па во некои локални самоуправи проблемот го решаваат со тајното транспортирање на кучиња од еден во друг град во ноќните часови , нешто за наши прилики ретко видено.

Така нема да се стави крај на проблемот.Има мерки за ублажување на состојбата.Треба тоа да го видиме како се прави во поразвиенииот свет и само да го примениме кај нас.