МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Атанасов е прва жртва на фашизмот од Тиквешијата

На 13 јули 1941 година кај селото Горни Дисан убиен е Диме Поп Атанасов од страна на соработник на бугарскиот окупатор.Тој е првата жртва на фашизмот во овој крај. Поп Атанасов е член на СКОЈ од 1940 година и член на неговиот Месен комитет. Во пролетта 1941 година бил назначен за секретар на читалиштето во Кавадарци. Активно го прифаќа повикот на Месниот и Воениот комитет на Кавадарци за прибирање на оружје, муниција и воен материјал.