МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

На 14.03.1923 година ( пред 95 години) во Кавадарци е роден Стефан Хаџи Тефов Феткин.

Тој завршил гимназија во Кавадарци и уште сосема млад...

На 9 март 1940 година во Кавадарци е роден академик Глигор Чемерски Гиче.

Се образувал во Кавадарци, Скопје, Белград и Париз. Завршил А...

На 28 февруари 1915 година во Кавадарци е роден Диме Поцев

Диме е врвен спортист (гимнастичар), а подоцна и револуционер во времето на Н...

На 22 февруари 1907 година во турскиот затвор на островот Родос по три годишна робија почина Јованче Велков.

Јованче е роден во Кавада...

20 февруари 1790 година во с. Корешница, близу Демир Капија е роден македонскиот печатникар и преродбеник Даскал Камчев Колев Наков Поп Анг...

Тој бил претседател на Градскиот Народен Одбор (градоначалник) на Кавадарци ,директор на „Тиквеш„ и пратеник

16.02.1923 година во ...

На 2 февруари 1870 година во Кавадарци е роден Тасе Бошков-кмет на Кавадарци убиен кај „Поланата„ 1913 година.

Тој бил учител а под...

На 9.февруари 1920 година во Кавадарци е роден Пано Мударов-Фрањо.

Потекнува од земјоделско семејство и уште од млади години го изучув...

На 2.02.1944 година започна Февруарскиот поход

Походот го изведоа единиците од НОВ (Првата, Втората македонска бригада и групата батал...

На денешен ден 1960 година излезе првиот број на средношколскиот весник “ЗБОР“

На 1 февруари 1960 година во Кавадарци излезе први...

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)