Горниот кат и покривот од куќа на улица „Маршал Тито” во Демир Капија изгореле во пожар што избувнал синоќа околу 19 часот. Како што информираше утрово командирот на Територијалната противпожарна единица од Неготино- Иле Илиев, пламените јазици биле локализирани во 22.30 часот. Повредени лица нема.

– Интервениравме веднаш штом ја добивме пријавата за пожар. Сторивме се што можевме, во гаснењето учествувавме со две противпожарни возила и шест пожарникари, соопшти командирот.

Сопствениците на индивидуалниот станбен објект кој горел биле на работа во Италија, на лице место биле нивни блиски.

          Центарот за развој на Вардарски плански регион во соработка со Општина Демир Капија, започна со реализација на проектот за изградба на дел од комуналната инфраструктура во етно-винско село Клисура, село Клисура, со изградба на дел од системот за водоснабдување како прва фаза.

           Изградбата опфаќа изградба на каптажа, водоводна линија од каптажата до селото со изградба на пропратни објекти (шахти за воздушни и испусни вентили) и изградба на водоводна мрежа во селото со изградба на пропратни објекти (шахти за воздушни и испусни вентили).

          Средствата се обезбедени од Буџет на општина Демир Капија и Центар за развој на вардарски плански регион кој ги обезбеди од Министерство за локална самоуправа – Биро за регионален развој.

 

Според Државната Изборна Комисија во Општина Демир Капија на предвремените парламентарни избори излегле 2.814 граѓани со право на глас, што е 83,50 насто од избирачкото тело.Граѓаните еве како им ги дале гласовите на партиите:

 

 На седницата  беа разгледани и усвоени Предлог-Програмата за изменување и дополнување на Програмата за изработка на урбанистички планови во општина Демир Капија за 2016 година, одлука за доделување на Награда “7-ми Ноември“ и Признанија за 2016 година kako и одлука за усвојување на Програмата за одбележување на денот на ослободувањето на Демир Капија 7-ми Ноември 2016 година. Беше донесена одлука за одобрување на финансиски средства за изработка на монографија за општина Демир Капија под наслов “ОПШТИНА ДЕМИР КАПИЈА – МОНОГРАФИЈА -ВТОРО ДОПОЛНЕТО ИЗДАНИЕ“ (од најстари времиња до денес).Се донесе и Одлука за долгорочно домашно задолжување на општина Демир Капија во рамки на Проектот за подобрување на општинските услуги (МСИП2).Седницата заврши со разгледување на барања од физички и правни лица и советнички прашања.

 

Општина Демир Капија ги информира физичките и правните лица, иматели на бесправно изградени објекти, кои имаат поднесено барање за утврдување на правниот статус на бесправните објекти во 2011 година, дека крајниот рок за доставување на геодетски елаборат за утврдување на фактичка состојба на бесправен објект согласно Законот за изменување и дополнување на законот за постапување со бесправно изградени , истекува на 31.12.2016 година.

"Барателите кои кон барањето за утврдување на правен статус до влегувањето во сила на овој закон немаат доставено геодетски елаборат за утврдување на фактичка состојба на бесправен објект, треба истиот да го достават најдоцна до 31 декември 2016 година, а во спротивно надлежниот орган ќе го одбие барањето за утврдување на правен статус на бесправен објект".

Во спротивно нивните бесправни објекти нема да се легализираат.

Подетални информации можат да се добијат кај надлежните служби во Општина Демир Капија секој работен ден од 08:00 до 16:00 часот.

Повеќе артикли...

МеталАпостолов
MM-Biro
Gjorche Petrov

Временска прогноза

Kavadarci Macedonia Cloudy, 10 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:52 am   |   Sunset: 4:3 pm
82%     9.7 km/h     33.017 bar
Forecast
Саб Low: 2 °C High: 10 °C
Нед Low: 0 °C High: 5 °C
Пон Low: -1 °C High: 1 °C
Вто Low: 0 °C High: 0 °C
Сре Low: -2 °C High: 1 °C
Чет Low: -4 °C High: 1 °C
Пет Low: -6 °C High: 3 °C
Саб Low: -1 °C High: 2 °C
Нед Low: -3 °C High: 2 °C
Пон Low: -4 °C High: 2 °C