МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

НА 14 јануари 1916 година во село Бегниште е роден д-р Димитар Даскалов.

Се образувал во с.Бегниште, Кавадарци, Прилеп, Белград и Софија...

На 21 декември 1922 година во Кавадарци е роден Мито Хаџи Василев Јасмин, истакнат револуционер, новинар, теоретичар и политичар. Со само 15...

Нa 14 мај 1943 година , на планината Вишешница бил формиран тиквешкиот партизански одред “Добри Даскалов” , кој го добил името по прос...

НА 5 септември 1956 година во раните утрински часови во тектонска несреќа во која дојде до уривање на ридот “Градот“ во близина на Мокли...

фото П.Камчевски

На денешен ден-13 јуни 1944 година (пред 75) години, во реонот на село Страмашево два баталјона на Втората македонска уд...

НА 10 јуни 1943 година ( пред 76 години) во борба со бугарскиот окупатор загина првоборецот Димката Ангелов-Габерот, една од најомилените ис...

На 28 март 1936 година по иницијатива на група вљубеници во фудбалот во берберскиот дуќан на Дончо Арсов било одржано основачко собрание ...

На 9 март 1945 година при АГИТПРОП во Кавадарци е пуштена во работа првата Разгласна станица,претходник на Радио Кавадарци која се формир...

НА 7 март 1927 година во Кавадарци започнала да работи првата аптека. Прв аптекар бил фармацевтот Бошко Марковиќ, а по дипломирањето на В...

На 5 март 1915 година во Струмица каде татко му Димитар работи како учител е роден народниот херој Страшо Пинџур.

Се образувал во Вата...

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)