Градоначалникот Митко Јанчев-синоќа за прв пат го применi методоt на аеросолизација  во Кавадарци. Целта е - намалување на загадениот воздух.

 Постапката е - да се  прска со обична вода под висок притисок  загадениот воздух -  со атомизер под притисок од  20 бари .Висината на млазот е до 10 метри. Таа вода  ги врзува и приземјува  ПМ -10 честичките кои го загадуваат воздухот во Кавадарци кој спаѓа меѓу најазагадените градови во Македонија.Инаку во водата може без проблеми за околината да се додадат и  хемиски средтва. Како најпогоден е  калциумот кој  се  врзува  за ПМ 10 честичките и ја зголемува ефикасноста за чистење на  воздухот.Инаку атомизерот може да го влече трактор или било кое друго возило.

Ова постапка лично синоќа ја примени градоначалникот на Кавадарци - Митко Јанев кој подолго време прави напори да го, градонаачалникот советот и Локалкната самоуправа  и во наредниот период ке се стимулираат со субвенции граѓаните кои ке користат струја и пелети  за греење з сп цел намлување на загадувањето

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА