Стари фотографии на Кавадарци-Читалиште во Ваташа

Кавадарци
Типографија

На 19 септември- 1869 година во село Ваташа во просториите на училиштето “Даскал Камче“ е отворено читалиште.

 

Ваташкото читалиште е едно од првите читалишта на село во Македонија во тоа време. За да набават книги, весници и списанија ваташани организирале добротворна акција на која: Хаџи Ѓорѓи Китанов подарил 20 гроша, Димитар Стојанов-39 гроша, Алекси Поп Стефанов-учител 21, Даскал Тодор 90, Христо Златев 21, Ѓорѓи Атанасов-21, Стојко Усков-40, Стојан Станоев-35, а од останатите присутни уште 112 гроша. Дека ваташани имале афинитет и љубов кон книгата ни кажува и фактот што од вкупно 312 претплатници на книгата “Служение еврејско“, 38 биле од Тиквешијата, а 13 од нив биле ваташани. Покрај книги во читалиштето имало и многу весници и списанија како в.“Македонија“, “Цариградски весник“, “Источно време“ и други.

МеталАпостолов
MM-Biro
Gjorche Petrov

Временска прогноза

Kavadarci Macedonia Sunny, 24 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:45 am   |   Sunset: 5:49 pm
31%     6.4 km/h     33.254 bar
Forecast
ВтоLow: 7 °CHigh: 24 °C
СреLow: 9 °CHigh: 25 °C
ЧетLow: 8 °CHigh: 25 °C
ПетLow: 10 °CHigh: 25 °C
СабLow: 12 °CHigh: 23 °C
НедLow: 11 °CHigh: 21 °C
ПонLow: 8 °CHigh: 17 °C
ВтоLow: 7 °CHigh: 16 °C
СреLow: 6 °CHigh: 16 °C
ЧетLow: 6 °CHigh: 17 °C