/Видео-Изложба/Сликите на Ниче Василев меѓу кавадарчани

Кавадарци
Типографија

Во пресрет на големиот македонски празник “11 Октомври“, во Галеријата при Домот на културата “Иван Мазов - Климе“ Кавадарци беше отворена изложба на познатиот македонски ликовен уметник Ниче Василев од Струмицa.

 201810100.jpg

Ниче Василев е роден во Дабиље , Струмичко . Академија за ликовна уметност завршил во Варшава ,1978, во класата на проф.Лудвиг Мачионг. Во 1971/72 година студирал на Националната Академија на факултетот за применети уметности во Софија. Член е на ДЛУМ од 1980г. Живее и работи во Струмица ,Македонија. 

Реализирал над 30 самостојни изложби во Македонија и странство, меѓу кои во Скопје ,Струмица,Битола,Штип, Гевгелија , Варшава ,Атина,Софија,Анкара,Цирих, Мадрид,Белград и др.
Учествувал на повеќе групни изложби и колонии во Македонија,Бугарија,Србија,Полска,Грција,Франција и Словенија.

За творештвото на Ниче говореше Владимир Темков,за неговите слики осврт на  македонскиот академик Васко Ташковски  прочита Диме Коцевски, а  Петар Наневски кажа неколку афоризми. Ниче Василев се заблагодари за присуството на кавадарчани на изложбата и изрази надеж дека ке им се допаднат неговите слики.

Изложбата е во организација на Дом на култура “Иван Мазов - Климе“ Кавадарци, а е поддржана од Министерството за култура на Република Македонија.

МеталАпостолов
MM-Biro
Gjorche Petrov

Временска прогноза

Kavadarci Macedonia Sunny, 24 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:45 am   |   Sunset: 5:49 pm
31%     6.4 km/h     33.254 bar
Forecast
ВтоLow: 7 °CHigh: 24 °C
СреLow: 9 °CHigh: 25 °C
ЧетLow: 8 °CHigh: 25 °C
ПетLow: 10 °CHigh: 25 °C
СабLow: 12 °CHigh: 23 °C
НедLow: 11 °CHigh: 21 °C
ПонLow: 8 °CHigh: 17 °C
ВтоLow: 7 °CHigh: 16 °C
СреLow: 6 °CHigh: 16 °C
ЧетLow: 6 °CHigh: 17 °C